Dubajban húzzák fel 2020-ra, de a pontos magassága még titok.

A világ legnagyobb felhőkarcolójának építését kezdték meg Dubajban a Dubai Creek Harbournál. A Toronynak elnevezett építmény alapkövét Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji uralkodó, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke fektette le.

Mohamed bin Rasíd al-Maktúm dubaji uralkodó (jobbra) az alapkőletételnélForrás: AFP/Stringer

A Torony méreteit nem közölték, csak azt, hogy amikor 2020-ra, a dubaji világkiállítás évére elkészül, a világ legmagasabb épülete lesz. Meg nem erősített dubaji sajtóértesülések szerint 100 méterrel lesz magasabb a világ jelenlegi legnagyobb felhőkarcolójánál, a 828 méteres Burdzs Kalifánál, amely ugyancsak Dubajban található, és a turisták egyik kedvelt célpontja.

Kábelek tartják majd

A Burdzs Kalifával ellentétben a Torony nem hagyományos felhőkarcoló lesz, hanem egy kábelekkel kitámasztott torony 20-80 használható szinttel, kilátóteraszokkal, kertekkel és más turistalétesítményekkel.

Így fog kinézni a Torony, ha elkészülForrás: AFP/Marwan Naamani

Az épületet Santiago Calatrava spanyol-svájci sztárépítész tervezte, és a Közel-Kelet legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Emaar Properties építi egymilliárd dollárból (273 milliárd forint). A szaúd-arábiai Dzsiddában egy 1 kilométer magasra tervezett felhőkarcoló épül, annak átadását is 2020-ra ígérik.

Forrás: AFP/Marwan Naamani
Az építkezés helyszíne idén áprilisbanForrás: AFP/Marwan Naamani