Utasbosszantó húzás a Ryanairtől

A Ryanair gépe a Hősök teréről fényképezve
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek barátságos intézkedései után egy kellemetlen változás jön november 1-től.
Vágólapra másolva!

Az indulás előtti két órától az eddigi egy hét helyett mindössze négy napra szűkül az online becsekkolási lehetőség a Ryanair járataira november 1-jétől. Azok az utasok, akik előzetesen fix ülőhelyet vásároltak – ennek díja 2800-tól 5950 forintig terjed -, már 30 nappal az indulás előtt becsekkolhatnak online.

Az intézkedés a már megvásárolt jegyekre is érvényes.

Akik ezt nem fogadják el, ingyen törölhetik foglalásukat.

Furcsa indoklás

A szigorításról a Ryanair emailben tájékoztatta vásárlóit – írja a Telegraph. Az ír fapados légitársaság szerint a lépés bővíti a választási lehetőségét azoknak, akik le akarják foglalni előre az ülőhelyüket, és a vásárlók visszajelzései alapján döntöttek így. A cég honlapján ugyanakkor nem találtunk sajtóközleményt róla.

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója Forrás: AFP/Niklas Halle'n

A lépés azért okoz kényelmetlenséget az utasoknak, mert sokan már az indulás előtt becsekkoltak a visszafelé tartó járatukra is.

Nekik most keresni kell külföldön egy internetkávézót,

egy ingyenes wifit, vagy vállalniuk kell a magas roamingdíjat, hogy elvégezzék a visszaút előtti becsekkolást. Ezt a Ryanair mobil applikációjával is el lehet végezni, ám érdemes figyelni arra, hogy egy sor repülőtéren – például Marokkóban vagy a görög Kefalonia szigetén - még nem fogadják el az okos telefonra érkező beszállókártyát. A beszállókártya újrakiállítási díja a reptéren 5100 forint, a reptéri becsekkolás pedig 15 300 forintba kerül.

Újra a régi lemez

A szigorítással a Ryanair több vásárlót szeretne meggyőzni arról, hogy előzetesen vásárolja meg fix ülőhelyét – kommentálta az intézkedést Nick Trend, a Telegraph szerkesztője. Ez azonban szerinte szakítás az elmúlt években végrehajtott utasbarát fordulattal, és visszatérés az utasok bosszantásához, amiről a légitársaság korában hírhedt volt.