Két várrom és egy hatalmas sztúpa egy nap alatt

2016.11.14. 11:27

Várlátogatással egybekötött hétvégi túrázásra készültünk. A tarka őszi táj, a színesedő erdők jó apropót kínáltak ahhoz, hogy ellátogassunk a Keszthelyi-hegységbe, Tátika és Rezi várromjaihoz. Külön öröm, hogy végül egy vízimalom és egy buddhista szentély is belefért az egynapos túrába. Zalaszántó környékén jártunk.

Zalaszántó remek kiindulópontnak bizonyult, hiszen a település határában, egy 413 méteres vulkanikus bazalthegyen magasodik Tátika vára. Zalaszántóról a Sümegre vezető úton indultunk el Hidegkút felé, amelyet közel 2,5 kilométer után értünk el. Innen még másfél kilométert kellett gyalogolni a várig az országos kéktúra ösvényén. Az út folyamatosan emelkedett, cserébe viszont gyönyörű, évszázados tölgyek és bükkök között sétálhattunk. 

Az út folyamatosan emelkedik, viszont gyönyörű, évszázados tölgyek és bükkök között sétálhatunkForrás: Turista Magazin

Tátika vára romjaiban is szépséges

A hatalmas fáktól sokáig nem is láttuk a várat, csupán az utolsó pillanatban bukkan elő, szinte a semmiből. Tátika maradványaihoz felkaptatni nem éppen sétagalopp, de a hegytetőről elénk táruló panorámáért megéri a fáradozás. Még kevésbé tiszta időben is szép kilátás nyílik a Zalaszántói-medencére és a Keszthelyi-hegység domborulataira. A távolban pedig a zalaszántói sztúpa hófehér csúcsa is felsejlik.

Kilátás Tátika várának romjaitólForrás: Turista Magazin

Bár a várból nem sok maradt meg, a romok különös hangulatot árasztottak. A fekete bazaltból épült falmaradványok egy letűnt civilizáció lenyomatának tűntek, csak a kazamaták, a rejtett kamrák és a kincses ládák hiányoztak.

A vár első ismert tulajdonosáról, a Tátika nemzetségről kapta a nevét. A 13. század közepén IV. Béla a Tátikák hatalmaskodásai miatt elkobozta a várat. Az új tulajdonos a veszprémi püspökség lett, amely egy masszívabb erődítményt épített a régi helyett. Az egyház után a Lackfiak uralkodtak itt, a 15. században pedig a gersei Pető család kezébe került a vár.

A 16. században a portyázó török csapatok kifosztották és felégettékForrás: Turista Magazin

A 16. században a portyázó török csapatok kifosztották és felégették, ettől kezdve már csak várromként említik a könyvek. A kegyelemdöfést a császári csapatok adták meg a 18. század elején, amikor egy hadművelet során a maradék várat is felgyújtották. A hányatott sorsú Tátikán néhány évvel ezelőtt némi ráncfelvarrás történt, régészeti ásatásokat folytattak, illetve állagmegóvási munkálatokat végeztek.

A hányatott sorsú Tátikán néhány évvel ezelőtt némi „ráncfelvarrás” történtForrás: Turista Magazin

Buddha csontdarabkáit őrzik itt

Ahogy a várból megpillantottam a sztúpa fehéren világító kupoláját a zöld erdőség közepén, már nem volt kérdés, hogy Rezi előtt oda is benézünk. Zalaszántón átsétálva megnéztük a Kotsy-vízimalmot, amely egykori tulajdonosa, Kotsy Nándor nevét viseli.

Kotsy-vízimalom. A 2003-ban felújított épületben ma múzeum működikForrás: Turista Magazin

Külön érdekessége, hogy a vízimalom kereke nem a házon kívül helyezkedik el, mint ahogy azt megszokhattuk, hanem az épületen belül. Érdemes megnézni a malom tartozékait működés közben is. A felújított ipari műemléket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága múzeumként üzemelteti. (Figyelem, október 16-tól március közepéig zárva tart.) A kéktúrázók a településen az Ódor élelmiszerboltnál és a Tátika presszónál pecsételhetnek. 

Hogy került a vízimalom kereke az épületen belülre? Úgy, hogy ráépítették a malomházat az egykor bővizű patakraForrás: Turista Magazin

Zalaszántó közelében, a 316 méter magas Kovácsi-hegy tetején világlik Európa egyik legnagyobb sztúpája. A 30 méter magas és 24 méter széles buddhista szentélyt legegyszerűbben a település után, a Hévíz felől jövő országútról lekanyarodva közelíthetjük meg egy széles, kavicsos úton. A három kilométeres utat a lustábbak autóval is megtehetik, de az utolsó, közel egy kilométert a Béke-sztúpáig vétek lenne kocsiban ülve megtenni, mert gyönyörű gyertyánostölgy- és bükkerdőn vezet az út. Nagyot veszít, aki ezt kihagyja, főleg ősszel, a színes lombok időszakában.

A Béke-sztúpa a zalai dombok között, Zalaszántó mellett épült fel 1993-banForrás: Turista Magazin

A szentély azonban nem csak a méretei miatt különleges. Állítólag ez az egyetlen sztúpa Európában, amelyben eredeti Buddha-ereklyét (apró csontszilánkokat) őriznek. Más európai sztúpákban ugyanis Buddha tanítványainak földi maradványait őrzik. Az 1993-ban elkészült buddhista szentélyt a 14. dalai láma szentelte fel. A rávetülő napfénytől már-már vakítóan fehér sztúpa egy tisztás közepén magasodik, a háttérben színes imazászlófüzérek lengenek a szélben, a tisztás szélén kisebb-nagyobb kőrakások sorakoznak.

A tisztás szélén gondosan megépített kőrakások sorakoznakForrás: Turista Magazin

Vadromantika kontra rendezettség

Rezi várának romjai a Szántói-medence déli peremén, a több mint 400 méteres Meleg-hegy meredek szirtfokán dacolnak az idővel. Rezi községtől autóval is egyszerűen megközelíthető egy viszonylag jó minőségű földúton, amely néhány kilométer után ugyan meredekebbre vált, de egészen a vár alatti parkolóig elvezet. Innen a kék vár jelzést (KL) követve egy hangulatos erdei ösvényen további tízperces sétával feljuthatunk a várhoz.

Rezi várának hajdani bejáratát az állagmegóvásnak köszönhetően befedtékForrás: Turista Magazin

A vár keletkezéséről keveset tudunk. Valószínűleg a 13-14. század fordulóján épült, és királyi adományként került a Lackfi család kezébe a 14. század második felében. Több tulajdonosváltást követően a 1420-as évektől évszázadokig a gersei Pető család birtokolta. 16. századi sorsát homály fedi. Nem tudni, hogy török támadásnak esett-e áldozatul, mindenesetre egy 1592-ben kelt oklevélben már romba dőlt várként említik. Az 1740-es években a Festeticsek vásárolták meg, az ő tulajdonukban maradt az államosításokig.

Ablakok és zászló Rezi várának keleti falszakaszánForrás: Turista Magazin

2000-ben régészeti kutatások kezdődtek a várnál, ennek során került elő a vár kapuja, helyreállították a délnyugati tornyot, és az egykori kaputorony maradványait befedték. A rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően a vár területe rendezettebb lett, amitől a hely vadromantikája egy kicsit veszített erejéből.

Nevezetes várak és távolságok RezitőlForrás: Turista Magazin

Ami viszont állandó: szép, tiszta időben a panoráma önmagáért beszél. Tátika kúpja, a Tapolcai-medence tanúhegyei, a sztúpa egyértelműen kivehetők, és a messzeségben még a Balaton víztükre is felcsillan. A várromok szerelmeseinek kihagyhatatlan.

Forrás: Turista Magazin

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK