Assisiben több hotel is felajánlotta, hogy visszatéríti a szállás árát azoknak a pároknak, akik ottlétük alatt – hogy is fogalmazzunk – gyereket nemzenek. Ezzel kívánnak tenni valamit a szomorú tény ellen, hogy Olaszországban évről évre csökken a születések száma. Tíz hotel csatlakozott az akcióhoz Szent Ferenc szülővárosában. Aki bizonyítani tudja, hogy a nyaralás alatt fogant a gyereke, visszakapja a szállás árát vagy egy újabb nyaralást kap ajándékba.

A Fertility Room (termékenységszoba) kampány ötlete egy helyi turisztikai tanácsos fejéből pattant ki, és eléggé felkavarta a kedélyeket, adta hírül a Daily Mail. A városvezetés egy része ugyanis úgy gondolja, hogy a turisták szexre buzdítása nem egyeztethető össze az ősi város történelmével és vallásos szellemével, ezért hivatalosan nem is támogatják a kezdeményezést.

Assisi Szent Ferenc városa rengeteg turistát vonzForrás: Flickr/Bob Hall

A kedvezményhez elég bemutatni a kilenc hónappal későbbi születési anyakönyvi kivonatot (plusz-mínusz 10 napot elfogadnak a szervezők), és az sem feltétel, hogy a szülők házastársak legyenek. Az ötletgazda szerint: „Életet adni egy gyereknek a legmélyebb szeretet megnyilvánulása, amelyet akkor is ösztönöznünk kell, ha a gyerekvállalás sok nehézséggel jár.”

A dánoknál bevált

Olaszországban születik a legkevesebb gyerek Európában, de világszinten is elég rossz helyen áll az ország. 2015 volt eddig a mélypont, 150 éve nem született olyan kevés gyerek, mint tavaly. Az olasz nők is egyre később szülnek, első gyereküket átlagosan 31,6 éves korukban hozzák a világra. Ugyanakkor hétszázezren küzdenek terméketlenségi problémákkal.

A Windsor Savoia Hotel is csatlakozott a kampányhozForrás: Flickr/Max

Hasonló kampánnyal a dánok is próbálkoztak. Igaz, a skandináv országban – pontosabban annak egyik régiójában – nem a szállásadók járultak hozzá a gyerekek születéséhez, hanem egy utazási iroda, amely akár 1000 korona (134 ezer forint) kedvezményt kínált a gyereket vállaló pároknak. Az idősebb generációt pedig reklámfilmekkel ösztönözték arra, hogy járuljanak hozzá felnőtt gyerekeik nyaralásához abban a reményben, hogy kilenc hónappal később nagyszülőkké válhatnak. A kampány állítólag hatásos volt, kilenc hónappal később 1200 gyerekkel több született, mint az előző évben.