Nézzünk körül a világban, mielőtt meghalunk

lakókocsi
Vágólapra másolva!
Ők azok, akik úgy gondolják, most végre megtehetik, amire fiatalabb korukban nem volt módjuk: sietség és különösebb tervek nélkül szemlélődhetnek a világban, amelyet hamarosan el fognak hagyni. Az ősz hajú nomádok Ausztráliában már több tízezren vannak.
Vágólapra másolva!

A jelenség Ausztráliában már olyan méreteket öltött, hogy neve is van: a mobil életformát választó nyugdíjasokat grey nomadsnak, vagyis ősz (hajú) nomádoknak hívják. Több tízezer hatvan fölötti ember változtatta meg radikálisan az életét, miután kiszabadult a munka világából, és a számuk egyre nő.

Egyre több nyugdíjas indul útnak Forrás: Flickr/Peter Holland

Néhányan folyamatosan úton vannak, mások csak az év bizonyos részében – általában az amúgy enyhe, esős sydney-i, melbourne-i tél elől menekülve – vándorolnak az északi, trópusi vidékeken.

Van, aki folyton új kalandokra vágyik, mások akár hónapokig időznek egy helyen.

Jól felszerelt, úszómedencés, internet-hozzáférést biztosító lakókocsis kempingeket a legeldugottabb ausztrál vidékeken is lehet találni.

MIndig is ilyen életre vágytak

Aki nem adta fel stabil lakóhelyét, vagy akinek nincs elég megtakarítása, hogy nomád életmódját finanszírozza, útközben alkalmi munkákat vállal. Sokan állnak munkába farmokon, barackot, fügét, cseresznyét szednek, a gazdák pedig szívesen alkalmazzák a nyugdíjasokat, mert nagyon megbízható munkavállalónak tartják őket.

Új kalandok várnak ránk idősebb korban is Forrás: Flickr/Thorsten Schnier

A nomád életforma iránt érdeklődőknek több internetes oldal segít az eligazodásban, ötletek, információk szerzésében. Ilyen többek között a www.grey-nomads.org vagy a www.thegreynomads.com.au, ahol akár a munkalehetőségekről is tudakozódhatunk, de a megfelelő lakóautó kiválasztásához is számos jó tanácsot kaphatunk. El is kél a segítség, mert a választék elképesztő széles. Különben

vannak, akik a kiszuperált buszokra esküsznek,

amelyeket tágas lakóautóvá lehet átalakítani.

A legtöbb ősz hajú nomád nem vágyik vissza a megszokott életébe. Óriási felszabadulás számukra, hogy nem kell számlákkal, bürokratikus ügyintézéssel bajlódniuk. Úgy érzik, ez az az élet, amelyre mindig is vágytak. Semmi sietség, semmi stressz, semmi kényszer, csak maga az út, az élet intenzív élvezete.