Kitalálja, melyik a világ legjobb síterepe?

Val Thorens síterep
People ski down a slope at Val Thorens on May 11, 2013 before the resort, which, along with Tignes and Grands Montets is one of the last three resorts still open, closes for the season on May 12. AFP PHOTO / JEAN PIERRE CLATOT / AFP PHOTO / JEAN PIERRE CLATOT
Vágólapra másolva!
Már harmadszor bizonyult a világ legjobb síterepének a franciaországi Val Thorens. 85 országból 1,6 millió ember vett részt a World Ski Awards szavazásán, amely a World Travel Awards, a turizmus Oscar-jának számító elismerés egyik alkategóriája.
Vágólapra másolva!

A szakmai zsűri és a szavazók véleménye szerint a Val Thorens innovatív szemléletével érdemelte ki a megtisztelő címet, valamint azzal, hogy a legjobb síélményt nyújtja lélegzetelállító természeti környezetben, rendkívül ideális hóviszonyok között.

Gyönyörű környezet, tökéletes pályák Forrás: AFP/Jean Pierre Clatot

„A siker titka abban rejlik, hogy kérdőívek segítségével folyamatosan kikérjük a vendégek véleményét arról, hogyan tudnánk javítani a szolgáltatások színvonalán” – nyilatkozták a sípálya vezetői a Daily Mailnek. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy

a fejlesztésekre mintegy 839 millió eurót költhet a cég 2010 és 2020 között.

Háromezer méter magasban síelhetünk

A Val Thorens a Trois Vallées (Három völgy) sípályarendszer legmagasabb pontja, Európa legmagasabban fekvő sípályája. Amúgy a 3 Vallées a világ legnagyobb egybefüggő sípályarendszere több mint 600 kilométer hosszú lesiklópályával.

Kilátás a felvonóból a kis falura, Val Thorens-re Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Val Thorens a hatvanas években még ismeretlen, eldugott falu volt a hegyek között. 1971-ben nyitották meg az első három felvonót, és

a gyönyörű alpesi vidék alig egy évtized alatt felkapott sítereppé vált.

Többek között Jean Beranger-nek, a francia női síválogatott edzőjének köszönhetően, aki 1972-ben síiskolát, sportegyesületet és turisztikai irodát alapított itt. Ugyanebben az évben nyílt meg az első étterem, a Le Gloulou.

November végétől egészen májusig síelhetünk itt Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Magas fekvésének és hat gleccserének köszönhetően november végétől május elejéig ideális körülmények között sportolhatunk a tágas völgyben. A leghosszabb pályán – Col de l’Audzin – 12 kilométeren keresztül, 1400 méteres szintkülönbséget leküzdve csúszhatnak le a síelők. A két legmagasabb síelhető csúcs – a Pointe du Bouchet és a Cime de Caron – 3220, illetve 3200 méteren fekszik, innen a Mont Blanc csúcsára is ráláthatunk.