Az időjárás miatt csúszósak lehetnek a kerékpáros túraútvonalak.

A Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat ez év áprilisi átadása óta sok kerékpáros választotta a kilenc „Parkolj és bringázz!" (P+B) pontról induló 28 kijelölt biciklitúra egyikét. A nagy érdeklődés a mai napig, az időjárás hűvösebbre fordulásával sem lankadt, azonban a téliesre váló idővel összhangban a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményben hívta fel a figyelmet az útviszonyok megváltozására.

Az elmúlt napok hideg időjárása, a páralecsapódás és a magasabb területeken tapasztalt, fagypont alatti hőmérséklet, továbbá az útra rakódott őszi sár- és avarréteg miatt a Pilis Bike útvonalai mostanában igen csúszósak lehetnek. „Mindez különösen a lejtős szakaszokra vonatkozik, amilyen például a Paprét– Szentendre– Skanzen közti útvonal is, ahol biciklivel rövid idő alatt akár 40-50 km/h-s sebességre is fel lehet gyorsulni, azonban a fékezés már gondot okozhat" – figyelmeztetett Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Forrás: Vajda Bertalan/Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kerékpáros kirándulókat, hogy az őszi és a téli szezonban különösen figyeljenek a szabályok betartására, leginkább a megfelelő sebesség megválasztására. A téli utakon a felelőtlen száguldás a jó felszereléssel rendelkező, tapasztalt sportolók számára is balesetveszélyes lehet.

Az alábbi útvonalakon lehet szükség fokozott körültekintésre:

  • Pilisszentlászló, Kisrigó Vendéglő – Magasrakodó – Tölgyikrek – Fagyos katona – Magasrakodó – Pilisszentlászló, Kisrigó Vendéglő
  • Pilisszentlászló – Pilisszentlászló, hegytető
  • Szentendre, Skanzen – Pap-rét – Telgárthy-rét
  • Piliscsaba – Nagykovácsi
  • Nagykovácsi – Budakeszi Vadaspark

Fontos továbbá, hogy a kerékpározók számára a Pilisi Bike turisztikai fejlesztésnek köszönhetően megnyitott erdészeti utak nem kizárólagosan kerékpáros turistaútvonalak, ezeken továbbra is várható erdőgazdasági jellegű forgalom. A kerékpárosok útját ezen kívül gyalogosok (köztük gyerekek), és erdei állatok is keresztezhetik. A biciklizést az erdőben is a szabályok betartása teszi biztonságossá.

A Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózatnak köszönhetően 2016 áprilisa óta csaknem 600 kilométernyi ajánlott kerékpáros túraútvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére a Pilisben, illetve a Budai- és a Visegrádi-hegységben. Bővebb információ a Pilis Bike kerékpáros erdei úthálózatról itt található.