Átmenetileg be kellett zárni a híres Uluru nemzeti parkot Ausztráliában a rekordmennyiségű eső miatt.

Az ország egyik legismertebb jelképének számító hatalmas, vörös homokkőből álló sziklatömb, az Uluru (Ayers Rock) oldalairól vízeséssé duzzadva zúdultak le a patakok. Az Ausztrália közepén, az Északi Területen elterülő nemzeti parkra december 24-én lezúduló eső az ország meteorológiai intézete szerint évszázadonként kétszer fordul elő - írta a BBC hírportálja.

Az eső elöntötte az utakat, ezért kedd reggel bezárták a nemzeti parkot. A közeli kicsiny Kintore település több tucat lakójának el kellett hagynia a házát, mert elöntötte őket az ár. Egy másik falut, Papunyát elzárta a víz a külvilágtól, Yulara falu főterét elborította az ár. Nem sokkal később újranyitották a nemzeti parkot.

Őslakosok és turisták zarándokhelye

Az Uluru az ausztrál őslakos pitjantjatjara és yankunytjatjara törzsbeliek szent helye. Több forrás, vízgyűjtő, sziklabarlang és ősi rajz található itt. A világhírű homokkő sziklatömb 348 méter magasan emelkedik a tengerszint fölé, legnagyobb része a talajszint alatt van. Az Uluru a világörökség része, és nemcsak az őslakosok zarándokolnak el oda, de rengeteg turista is meglátogatja. A hegyről itt olvashatja személyes beszámolónkat.

Az Uluru szép időbenForrás: Szatmári Ferenc

Az alábbi videókat az ítéletidő idején rögzítették.