Itt repülhetünk is a behavazott csúcsok felett

Filzmoos hőlégballon-fesztivál
Vágólapra másolva!
Ez az, amit annyira irigylünk az osztrákoktól. Hogy még egy isten háta mögötti kis falu is meg tudja csinálni magát. Ki tud találni valami attrakciót, amivel odavonzza a pénzüket költő turistákat. Filzmoos egyik nagy dobása a hőlégballon-feszivál, amelyet minden év januárjában tartanak. Még foglalhatunk helyet, ha látni szeretnénk madártávlatból a havas hegyeket és völgyeket.
Vágólapra másolva!

Filzmoost Salzburgtól 72 kilométerre találjuk délkeleti irányban, a Dachstein lábánál.

Mindössze 1450 állandó lakosa van, többségük a turizmusból él.

A kis település 1057-1645 méter magasságban terül el Felső-Ausztria és Stájerország határán, nem mellesleg a legnagyobb osztrák sírégió, a Ski Amadé része.

Forrás: Tourismusinformation Filzmoos

Ennek ellenére nemcsak remek sípályákkal, hangulatos hüttékkel és gusztusos osztrák menükkel csalogatják ide a látogatókat, hanem évente egyszer különféle hőlégballon-attrakciókat (verseny, éjszakai repülés, hőlégballonos délután gyerekeknek) rendeznek.

Forrás: Tourismusinformation Filzmoos

Naponta ötven légballon lebeg a település fölött

2017-ben január 14-től 28-ig tartanak a filzmoosi hőlégballon hetek. Naponta ötven hőlégballont indítanak reggel kilenc óra tájban, helyet foglalni valamelyik repülő alkalmatosságra itt lehet.

Forrás: Tourismusinformation Filzmoos

A hőlégballonok éjszakájára január 15-én kerül sor. A ragyogóan kivilágított hőlégballonok ilyenkor zeneszóra emelkednek a magasba, és ritmusra váltogatják színüket. A hangulatos este tűzijátékkal zárul.

Forrás: Tourismusinformation Filzmoos

Január 18-án délután háromtól a gyerekek uralják a terepet, ők ismerkednek a látványos, különleges repülő járgányokkal. 14-től 21-ig pedig a profiké a főszerep, negyven hőlégballon-egyesület indítja versenyzőit a nyolcadik nemzetközi DOPGAS hőlégballon-versenyen.

Forrás: Tourismusinformation Filzmoos

De Filzmoos egyéb csodákat is tartogat. A falu templomában őrzik a csodatévő kis Jézust (Filzmooser Kindl).

A faragott szobrot két pásztor találta

a későbbi, 1820-ban épített kápolna helyén. A pásztorok csengettyűszót hallottak, és elindultak a hang nyomában. Egyszer csak megpillantották a színes, faragott figurát, kezében a kis kolomppal.

Forrás: Tourismusinformation Filzmoos

A szobrot a piactérre vitték, de másnap reggelre nyoma veszett. Mint kiderült, visszasétált a hegyre, oda, ahol megtalálták. Végül a templomban kapott helyet, és állítólag több csodás gyógyítást is végbevitt az elmúlt évszázadok során.