Nem kell edzésprogramokkal, diétákkal és méregtelenítő kúrákkal kínozni magunkat ahhoz, hogy elégedettebbek legyünk a testünkkel. Elég, ha minél gyakrabban megszabadulunk a ruháinktól, lehetőleg mások társaságában. Vagyis irány a szauna vagy a nudista strand!

Legalábbis erre a következtetésre jutottak egy brit felmérés készítői, akik alapvetően arra keresték a választ, hogyan szabadulhatnánk meg attól az egyre többeket érintő frusztrációtól, hogy elégedetlenek vagyunk a testünkkel. A megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy akik sok időt töltenek meztelenül, sokkal jobban érzik magukat a bőrükben – és egyáltalán a világban.

Dr. Keon West és csapata a londoni Goldsmith Egyetemen annak járt utána, mi motiválja a nudistákat, hogy keressék a lehetőséget a meztelen időtöltésre. A válasz egyszerűen hangzik: a nudisták-naturisták egyszerűen boldogabbak ruha nélkül.

Meztelenül szebb az életForrás: NORTHFOTO

A nudisták magabiztosabbak

A felmérésben 850 brit állampolgár vett részt. Az eredmények azt mutatják, hogy azok, akik régóta és rendszeresen vesznek részt a naturista mozgalomban, magabiztosabbak, elégedettebbek a testükkel, és általában véve is boldogabbnak érzik magukat az életben.

Hogy az eredményeket alátámasszák, a kutatók interjúkat készítettek két brit naturista esemény résztvevőivel. Az itt született válaszok jóval pozitívabbak voltak, mint a kérdőíven feltett kérdésekre adottak, talán éppen azért, mert meztelen emberektől származtak.

Van, aki biciklizni is jobban szeret ruha nélkülForrás: AFP/Tim Sloan

Dr. Keon West és csapata úgy véli, a naturizmus egyértelműen jó hatással van a mentális egészségre. Ennek egyik oka talán az lehet, hogy a nudistáknak bőven van alkalmuk arra, hogy szemügyre vegyék mások testét, és így jobban el tudják fogadni, hogy az emberi test legtöbbször nem felel meg annak a szépségideálnak, amelyet a média közvetít. 

Hogy önmagában a meztelenség gyógyír lehet-e a saját testünkkel való megbékélésre, egyelőre nem bizonyított. Könnyen lehet ugyanis, hogy a naturizmushoz eleve azok az emberek vonzódnak, akik jobban érzik magukat a bőrükben. A kutatók folytatják a munkát, hogy erre és más felmerülő kérdésre is választ találjanak.