Okosabbak azok a gyerekek, akik többet utaznak

utazás gyerek
Children running in field of daisies
Vágólapra másolva!
Ne drága játékokat vásároljunk a gyerekeinknek, hanem vigyük őket minél gyakrabban kirándulni, világot látni, tanácsolja egy híres angol pszichológus. Az utazás ugyanis nemcsak sokkal több örömet okoz a gyerekeknek, mint egy videojáték vagy egy Barbie, de az értelmi fejlődésükre is rendkívül pozitívan hat. 
Vágólapra másolva!

Egy felmérés szerint a britek gyerekenként átlagosan 640 eurót (közel kétszázezer forintot) költenek játékszerekre. Az angol sztárpszichológus, Oliver James úgy véli, ezt az összeget sokkal célszerűbb lenne inkább közös utazásra fordítani. Számos tanulmány bizonyítja ugyanis, hogy

a világlátott gyerekek okosabbak, mint az ilyen élményekből kimaradó társaik.

Oliver James, több pszichológiai témájú bestseller szerzője, a The Telegraphnak adott interjújában beszélt arról, hogy a modern gyerekjátékok többnyire elszigetelik a gyereket a családi élettől, míg a közös kirándulás és utazás mind a szülők, mind a gyerekek számára életre szóló, gazdagító élmény lehet.

A közös kirándulások élménye semmihez sem fogható Forrás: AFP/Frédéric Cirou

Az a gyerek, aki az egész napot a tabletje vagy a konzolja előtt tölti, nem gyűjt valóságos élményeket és szép emlékeket, és nem szerez tapasztalatokat az emberi érintkezés különféle formáiról. Ezzel szemben

a családi utazás aktív kikapcsolódás és ismeretszerzés,

amely hosszú távon is megtérülő befektetés: nemcsak a maradandó élmények miatt, hanem mert a gyerek értelmi fejlődését is elősegíti.

Olcsó hétvégi kirándulások is megteszik

Ehhez persze nem kell Barbadosra vagy Hawaiira utazni, a célnak az is tökéletesen megfelel, ha a hétvégét egy közeli kirándulóhelyen töltjük, vagy vidékre utazunk, és megnézzük az érdekesebb látnivalókat. Természetesen nem fárasztó múzeumlátogatásokra kell elcipelni a csemetéket, hanem az életkoruknak megfelelő, számukra is érdekes tevékenységekre csábítani őket.

Az utazás kíváncsivá és nyitottá tesz Forrás: AFP/Jérôme Gorin

Az együtt töltött idő már önmagában is nagyon értékes, ha izgalmasan, játékosan és vidáman telik, de a közös utazásnak más kimutatható előnye is van. Amerikai kutatók óvodáskortól ötödik osztályos korig kísértek figyelemmel gyerekeket, és megállapították, hogy

azok, akik sokat utaztak, jelentősen jobban teljesítettek az iskolában.

A gyakran utazó gyerekek kíváncsibbak voltak, több ismerettel rendelkeztek, és jobban tudtak koncentrálni. Egy másik brit gyerekpszichológus, Margot Sunderland is úgy véli, hogy a szülőkkel közös utazás pozitívan hat a gyermeki agy fejlődésére. Vagyis az utazás nemcsak boldogabbá, de okosabbá is tesz.