Döbbenetes a szmog a luxushajókon

2017.02.04. 08:00

Egy Marseille-ből induló luxushajón mérték a levegő minőségét a szakemberek, és arra jutottak, hogy a hajón hússzor szennyezettebb a levegő, mint a kikötővárosok belvárosaiban, beleértve az olyan forgalmas városokat is, mint Barcelna, Hamburg vagy Velence.

A hajó több pontján is mérték a légszennyezettséget, és kiderült, hogy éppen a napozóteraszon és a kocogásra kijelölt sávban volt a legrosszabb helyzet – adta hírül a Daily Mail. Míg a tiszta tengeri levegő köbcentijében 1000-2000 szennyező részecske fordul elő, a luxushajón ennek (mármint az alsó értéknek) hatvanszorosát, hatvanezret mértek.

Friss tengeri levegőn?Forrás: AFP/Ulrich Perrey

Ilyen mértékű légszennyezettség hosszabb távon tüdőbetegséghez, asztmához, szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet. A kutatók figyelmeztették az utasokat, hogy amennyiben valamilyen tüdőbetegségben vagy -rendellenességben szenvednek, ne maradjanak hosszabb ideig a hajón.

Jobb, ha nem veszünk levegőt a luxushajónForrás: MyFerryLink Company

Évi egymilliárd tonna szén-dioxid

A környezetvédők már régóta tiltakoznak a hatalmas tengerjárók ellen, amelyek nemcsak a levegőt károsítják, de zajosak és büdösek, ráadásul esztétikailag is szennyezik a környezetet. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a tengerjáró hajók közel egy milliárd tonna szén-dioxidot, továbbá füstöt és nehézfémeket pöfögnek ki magukból évente.  

A Cruise Lines International Association vitatja a vizsgálat hitelességét, szerintük sokkal átfogóbb tanulmányokra lenne szükség annak megállapításához, hogy valóban veszélyt jelent-e az utasokra a luxushajók levegőszennyezettsége. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK