Hátborzongató képek Pripjatyról, ahol 1986-ban megállt az idő.

1986. április 26-án, szombaton, hajnali 1.24-kor a Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt. A robbanások sorozata után bekövetkezett a nukleáris olvadás, ami az atomenergia felhasználásának történetében az egyik legsúlyosabb katasztrófához vezetett. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, körülbelül 200 ezer embert kellett kitelepíteni.

Pripjaty városában valaha 50 ezren laktak, főként fiatalok, hiszen az átlagéletkor mindössze 26 év volt a katasztrófa időpontjában. Azt tervezték, hogy 75-78 ezer fős várossá fejlesztik a települést, ám lakóinak 24 óra alatt el kellett hagyniuk otthonukat. A kihalt épületek, játszóterek most is a 80-as évek hangulatát tükrözik. Ma turistacsoportok látogathatják szigorúan ellenőrzött körülmények között.

Nézze meg galériánkat az alábbi képre kattintva!

A szovjet címer ma is látható az egyik kihalt épületen Pripjatyban. Kattintson a képre a galéria megnyitásához!Forrás: NurPhoto/Maxym Marusenko/NurPhoto/Maxym Marusenko