De nemcsak azt, hanem a képeit és a félig kész könyvét is.

A 33 éves Rob Lutter négy éven keresztül járta egyedül a világot biciklijén. Ezalatt 30 országban fordult meg Európában, Ázsiában, Ausztráliában és Amerikában. Bringájával olyan kietlen helyeken is tekert, mint a Himalája, mégsem volt semmi komolyabb problémája. 

Amikor aztán hazatért Nagy-Britanniába, rögtön ellopták a biciklijét. Óvatlan volt, egy bolt előtt hagyta rövid időre lezáratlanul London Kingston upon Thames városrészében, amíg bement ennivalót venni. Nemcsak a Kona Rove típusú kerékpárját fújták azonban meg, hanem a rajta lévő, összesen 8000 fontot (2,9 millió forint) érő felszerelését is. 

Újra kell írnia a könyvét

Az anyagi veszteségen túl az volt számára a különösen elkeserítő, hogy lába kelt a laptopjának és a kamerájának is. Előbbin már kész volt a 60 százaléka annak a könyvnek, amelyre a Kickstarter közösségi oldalon gyűjtött pénzt, valamint több ezer kép, amelyet a négy év alatt készített. 

A rendőrség nem találta meg a tettest. Lutter az interneten kért segítséget a bringája megtalálásához, egyelőre azonban sikertelenül. Valójában semmi rossz nem történt velem, amíg vissza nem tértem Angliába, ami egy kicsit lehangol Angliát illetően" – nyilatkozta a biciklis a Telegraphnak, aki kerékpár híján jelenleg gyalog megy Cambridge-be, ahol egy házra kell majd vigyáznia. Újrakezdi a könyvét is: „Ez szégyen, de az emlékek mind megvannak."

Josihiro Simada megtalált kerékpárjávalForrás: MTI/Tóth Tamás
Egy japán bringás kálváriája Budapesten

Három éve Budapesten is történt egy hasonló eset. Amint arról az Origo beszámolt, egy japán turistának ellopták a kerékpárját egy Kertész utcai hostel udvarából. Josihiro Simada akkor épp öt éve indult a világnak biciklijével, de lapunknak adott interjújában azt nyilatkozta, nem érzett haragot a lopás miatt. Később szerencsére a rendőrség megtalálta biciklit.