Nem mindenkinek jutott hely, de a kapitány így is elindult.

A PIA Pakistan International Airlines Boeing 777-300 típusú gépe a szaúd-arábiai Medinába tartott, és a pakisztáni Karacsiból készült felszállásra. A fedélzeten 416 utas tartózkodott, mind a 409 ülés foglalt volt. A gép úgy indult el, hogy néhány utasnak nem volt széke. 

A felszállás után a légiutas-kísérőknek „valahogy sikerült” leültetniük a hét utast – írja az Aviation Herald. A pakisztáni Dawn című lap szerint ugyanakkor végig álltak. Ez súlyos megszegése a biztonsági előírásoknak, hiszen ülőhely nélkül oxigénmaszkhoz sem jutnak ezek az utasok, és az evakuálást is nehezítik vészhelyzet esetén. A repülő mindenesetre rendben leszállt Medinában. 

Képünk illusztrációForrás: Flickr/Ronnie Macdonald

A légitársaság jelenleg vizsgálja, hogyan lehetett felengedni a fedélzetre plusz hét utast, amikor minden ülés foglalt volt. A Dawn szerint ezeknek az utasoknak kézzel állították ki a beszállókártyájukat, míg a többiekét számítógéppel nyomtatták ki. 

A történtekről vita van a személyzeten belül. A légiutas-kísérők vezetője azt állítja, hogy indulás előtt tájékoztatta a kapitányt a káoszról. A kapitány szerint ugyanakkor a számítógép által mutatott adatok nem mutattak utastöbbletet, és csak akkor értesült a problémáról, amikor a repülő már a levegőben volt. Azt mondja, azért nem fordult vissza – ami ilyenkor kötelező lett volna –, mert az üzemanyag kiengedése a leszállás előtt nem állt érdekében a légitársaságnak.