Új építészeti stílus: a neoandoki barokk

Neoandoki barokk El Alto
TO GO WITH AFP STORY Picture of the function room of a building built in neo-Andean baroque architecture known as Cholet style (combination of the words cholo and chalet) in El Alto, Bolivia, taken on March 13, 2015. The constructions or mansions -- an icon of the Aymara indigenous opulence -- are typically built in six or seven floors with shopping centres, football or volleyball indoor astroturf pitches and enormous dance floors distriubuted in the lowers floors and in most of the cases the residence of the owner on the top floors. AFP PHOTO / AIZAR RALDES / AFP PHOTO / AIZAR RALDES
Vágólapra másolva!
Mintha egy videojáték épületei között járnánk a bolíviai városban.
Vágólapra másolva!

El Alto egy 4100 méter magasságban fekvő város Bolívia nyugati szélén, közvetlenül a főváros, La Paz mellett. Ha valaki az utcáin sétál, egyre több olyan színes épületet láthat, amelyek mintha egy videojátékból tűntek volna elő.

A színes házfalak belül is egyedi stílust rejtenek.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Aizar Raldes

Ezek a choletek, amelyeket a helyi ajmara indiánok tehetős tagjai húztak fel. Némelyikük akár 1 millió dollárba is kerülhet, és jellemzően kettős célt szolgálnak: felül a tulajdonos lakik egy luxuspenthouse-ban, az alsó részükön pedig bevásárlóközpont, konditerem vagy bálterem működik.

Mindennek van élete

Az új stílust neoandoki barokknak nevezték el, és Freddy Mamani Silvestre a megteremtője. A szegény sorból származó, lámapásztorként felnövő építész valóságos forradalomként írja le az új stílust, amely a határokon is átível.

nyilatkozta a Daily Mailnek. Az építész szerint a vibráló színek alkalmazásával a saját lényegüket, a saját kultúrájukat keresik. „Az andoki kultúrában azt mondjuk, hogy mindennek van élete. Az épületeinknek szintén élniük kell. Mit jelent ez? Azt, hogy jövedelmet kell termelniük" – magyarázta Mamani a lapnak.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Aizar Raldes/Aizar Raldes

A fényűző choletek megjelenését az is segítette, hogy az ajmara indiánok közül egyre többen halmoztak fel vagyonokat Evo Morales 2006-os hatalomra kerülése óta. Ő volt ugyanis az első indián származású politikus Bolíviában, akit elnökké választottak. Ettől függetlenül El Altóban továbbra is nagy a szegénység: közel egymillió lakosának fele nyomorban él.

Szavazzon!

Önnek tetszik a neoandoki barokk stílus?