A tengerbe omlott a híres Azúr Ablak hatalmas kőhídja

2017.03.08. 13:53

A tengerbe omlott szerdán az Azúr Ablak nevű híres sziklaalakzat, Málta egyik legnépszerűbb természeti látványossága.

A búvárok körében népszerű sziklaalakzatot, amely a nevét arról kapta, hogy ablakként nyílik az azúrkék tengerre, egy nagy vihar és a hatalmas hullámok döntötték össze. "Tombolt a tenger az Azúr Ablak alatt. A kőhíd hirtelen, nagy robajjal a tengerbe omlott" - mesélte a Times of Malta című lapnak a Gozón élő Roger Chessell.

A természetes kőhíd környezetében számos filmet forgattak,  köztük a Trónok harca egyes jeleneteit is. Geológusok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a Gozo szigetének északnyugati partjainál magasodó Azúr Ablak eróziója gyors, a hatóságok pedig meg is tiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére.

Ez a csodálatos képződmény omlott össze. Kattintson a képre még több fotóért!Forrás: hemis.fr/MONTICO Lionel / Hemis.fr/Montico Lionel

Málta miniszterelnöke a Twitteren arról írt, hogy a természetes erózió miatt a mediterrán világ egyik jelképét mindig is fenyegette a pusztulás veszélye. Ez a szomorú nap most érkezett el" - írta Joseph Muscat.

Egy tavaly áprilisban készült légi felvétel már repedéseket mutatott ki a sziklán. Tovább erősödtek az aggodalmak novemberben, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is. Idén januárban hatalmas szikladarab szakadt le az Azúr Ablakról.  Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlang beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről.

Beszámolóink Máltáról