Kezd leereszteni a kubai lufi

2017.03.15. 11:22

Amikor az amerikai légitársaságok a kubai embargó enyhítése nyomán tavaly sorra indítottak járatokat az Egyesült Államokból Kubába, tudták, hogy nagy fába vágják a fejszéjüket. Ketten közülük azonban már most leállították az utasszállítást.

A héten a Frontier Airlines és a Silver Airways is bejelentette, hogy törli Kubát a célpontjai közül. Utóbbi április 22-től állítja le járatait a kubai városokba, amelyek között nem szerepel Havanna, noha a Silver korábban nagyon szeretett volna rá engedélyt kapni a hatóságoktól. A Frontier viszont épp a Miami-Havanna útvonalát szünteti meg június 4-től – írja a Bloomberg.

A Frontier már nem repülő a kubai fővárosbaForrás: Flickr/Jerry Landers

A légitársaságok egyrészt a vártnál magasabb költségekkel magyarázták döntésüket, ami azonban még nagyobb probléma, hogy a járatok kihasználatlanul repültek. Az amerikai szankciók enyhítése után hatalmas kínálat jelent meg a kubai útvonalakon, a kereslet azonban ezzel nem tartott lépést.

Más légitársaságok is visszafogták kezdeti kapacitásaikat. Az American Airlines 25 százalékkal csökkentette járatai számát, a JetBlue Airways pedig kisebb gépeket állít be ezekre az útvonalakra.

Sok hűhó semmiért?

Tavaly összesen 110 napi járatra osztottak ki engedélyt az Egyesült Államokból Kubába – közülük 20-ra Havannába –, és a légitársaságok egymás sarkát taposták, hogy részt szerezzenek a piaci tortából. Ha ugyanis az embargó tovább enyhül, akkor ez igen jövedelmező lehetne számukra: például a jegyárak emelésével is reagálhatnának az élénkülő turizmusra. Egyelőre azonban csak korlátozott célokra engedik az amerikai polgárokat Kubába utazni, és csak társas utakon.

Amerikai turista HavannábanForrás: NurPhoto/Alvaro Fuente/NurPhoto/Alvaro Fuente

A hidegháborúban megszakított amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok helyreállítását 2014 decemberében jelentették be. Washington és Havanna 2015 júliusában hivatalosan is megnyitotta a nagykövetségeket a két fővárosban. Az első amerikai utasszállító, amely 1961 óta Kubába repült, a JetBlue légitársaság gépe volt, amely a floridai Fort Lauderdale-ből augusztus 31-én érkezett Santa Clarába.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK