Thilafushi egy hulladékból épített sziget az Indiai-óceánban. Napi egy négyzetméterrel nő, és 150 ember lakik rajta.

Az Indiai-óceánban található Maldív-szigeteket sokan a luxus szinonimájaként emlegetik. A kék ezer árnyalatában játszó víz, a gazdag tengeri élővilág, a romantikus strandok és az all-inclusive szállodák ideális helyszínt kínálnak a kikapcsolódásra. Bár létezik olcsóbb módja is egy ottani nyaralásnak (erről itt írtunk beszámolót), a turistáknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk egy ilyen élményért.

Egy a sok üdülő közül a Maldív-szigetekenForrás: robertharding/Sakis Papadopoulos/Sakis Papadopoulos
Egyszer majd elnyeli az óceán
A Maldív Köztársaság 26 atollból, 1192 szigetből áll, amelyből mintegy 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely. A szigetek nem emelkednek ki 2,5 méternél magasabbra a tengerből, és egyikük területe sem nagyobb 13 km²-nél. A szigetek összterülete mintegy 300 km². Az alacsony tengerszint feletti magasság miatt a szigetek létét a globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedés fenyegeti.

De mi lesz azzal a sok szeméttel, amelyet az évente oda látogató turista és a közel négyszázezer helyi lakos előállít? A naplementét függőágyból néző látogatók talán nem is sejtik, hogy a hulladékot egy külön szigetre hordják el a fővárostól, Malétől mindössze néhány kilométerre. A szemétsziget neve Thilafushi.

Füst száll fel Thilafushi szigetérőlForrás: AFP/Roberto Schmidt

Thilafushit csak nem régóta használják erre a célra. Valójában nem is sziget volt korábban, hanem egy kristálytiszta vizű lagúna. 1991-ben született döntés a feltöltéséről, hogy megoldják a turizmus okozta szemét lerakását. Nagy lyukakat ástak a homokba, abban helyezték el a hulladékot Maléból és a többi lakott szigetről, építési törmeléket raktak rá, végül az egészet befedték fehér homokkal – írja az Amusing Planet.

Thilafushi nincs messze a fővárostól, MalétólForrás: AFP/Roberto Schmidt

A sziget egyre csak nőtt, a kormány pedig területeket adott bérbe rajta olyan iparágaknak, mint a hajóépítés, cementcsomagolás, metángáz-palackozás és raktározás. Ma több mint három tucat üzem működik Thilafushin, van egy mecset, valamint körülbelül 150 bangladesi vendégmunkás él ott, akik az ott lerakott szemetet kezelik mindenféle védőfelszerelés nélkül. Annyi hulladékot visznek oda, hogy a sziget napi egy négyzetméterrel nő.

Életkép a szemétszigetenForrás: Flickr/Dying Regime

A környezetvédők természetesen nem örülnek Thilafushi létezésének. Az akár 15 méter magasra felpakolt szeméthegyből akaratlanul is jut az óceánba, de volt, hogy a türelmetlen hajósok a többórás várakozás helyett a lagúnába öntötték rakományukat. A hulladéknak csak egy töredékét exportálják Indiába újrahasznosításra.

Elszállításra váró hulladék MalébanForrás: AFP/Roberto Schmidt
Szemétlerakó MalébanForrás: AFP/Roberto Schmidt
Hajóval viszik át a hulladékotForrás: AFP/Roberto Schmidt
Bangladesi vendégmunkások ThilafushinForrás: AFP/Roberto Schmidt
Ez is a Maldív-szigetekForrás: Flickr/Dying Regime
Az óceánba is kerül belőleForrás: AFP/Sena Vidanagama