Palvin Barbi vonzóbb, a magyar sör finomabb, viszont a pierog jobb, mint a lángos - derült ki a lengyel-magyar barátság napja alkalmából indított nemzetközi kvízből.

Több mint tízezren vettek részt abban a kvízben, melyet a Szallas.hu indított a lengyel-magyar barátság napja alkalmából. A vállalkozó szellemű lengyel és magyar résztvevőknek arról kellett tanúbizonyságot tenniük, hogy mennyire ismerik a másik nemzetet, illetve szerintük egy-egy területen ki képes jobbat, szebbet felmutatni.

Szinte minden magyar tisztában vele, hogy zloty a lengyel fizetőeszköz, és a lengyelek is ismerik legerősebb italunkat, a pálinkát. Történelem és földrajz területeken azonban már akadnak hiányosságok. „Bár a lengyelek nemzeti ünnepe május 3-án van, 100 magyarból 3 olyan szoros barátságot feltételez a két ország között, hogy megkockáztatta, a lengyelek is március 15-én ünnepelnek" – mondta Sziebig Péter, a Szallas.hu nemzetközi terjeszkedéséért felelős vezetője.

Varsó óvárosaForrás: Flickr/Arian Zwegers

A magyarok több mint fele gondban volt a lengyelek hajdani fővárosaival, ugyanis nem találták el, hogy mely település nem volt még soha az. Ennél nagyobb bakit is ejtettünk, hiszen elvétve akadt olyan, aki úgy tudja, Varsó sem volt még Lengyelország centruma. „A két nemzet közötti szoros összefonódás lehet az oka annak is, hogy a magyarok 13 százaléka úgy véli, Rubik Ernő lengyel származású" – engedett bepillantást nyerni az eredményekbe Sziebig Péter. Hasonló hiányosságok a másik oldalon is tapasztalhatók: 10 lengyelből 2 állítja, hogy Horvátország és hazánk nem határosak egymással.

Túl a barátságon

Nemcsak ismeretekre, hanem véleményekre is kíváncsi volt az online szállásfoglaló portál. Az esetek többségében mindenki a saját malmára hajtotta a vizet, így a magyaroknak a Vuk kedvesebb mese, mint a Lolka és Bolka, a lengyelek szerint pedig a pierog lekörözi a lángost.

Lolka és Bolka nem verte VukotForrás: SFR

Ugyanakkor akadtak kirívó egyetértések is. „Örömmel tapasztaltuk, hogy van, amiben egyik nép tagjai sem elfogultak. Mindkét nemzet szerint Palvin Barbara szépsége verhetetlen, a magyar sör a finomabb, fociban viszont a Legia Warszaw a nyerő, ugyanakkor a fővárosok versenyében Budapest a győztes" – ismertette a részleteket Sziebig Péter.

Virtuális koccintás a barátság jegyében

A felmérést követően virtuális koccintással hűthették le magukat a résztvevők. A Szallas.hu egy közösségi megosztással működő alkalmazást is készített, mellyel a vállalkozó kedvűek koccintása felkerülhet a térképre, megpecsételve a lengyel-magyar jó viszonyt. „Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a két nemzet egymáshoz fűződő jó kapcsolatára, ezért is gondoltuk, hogy idén valami látványosabbat csinálunk, így született meg a virtuális koccintás applikáció, melyet már közel 2000-en használtak" – mondta a vezető.