Hiába pihen az agy, a szervezet stressz alatt van.

Sok nő átélhette már azt, hogy egy utazás – különösen a hosszabbak – megváltoztatja a menstruációs ciklus hosszát, vagy akár ki is maradhat egy ciklus. Ennek az egyszerű oka, hogy a szervezett stressz alatt van – még akkor is, ha valaki a strandon épp egy koktélt fogyaszt.

A szervezetnek ugyanis mást jelent a stressz, mint hétköznapi értelemben – magyarázta a Huffington Postnak Dr. Kristyn Brandi, a Boston Medical Center szülész-nőgyógyásza, aki az ottani egyetemen is tanít. A testnek minden stressz, ami a hétköznapi rutintól eltér. A küszöbönálló utazás miatt izgalom, a megterhelő éttermi ételek vagy a kevesebb alvás mind hozzájárulhat a menstruációs ciklus megváltozásához.

Forrás: Thinkstock

A legnagyobb zavart persze az okozza, ha valaki időzónákon keresztül utazik. Ilyenkor felborul az ember bioritmusa, ami a hormonháztartásra is és a menstruációs ciklusra is hatással van. Valószínűbb, hogy a menzesz késik, vagy kiesik a ciklus, mint hogy előbb érkezne. Ha utazás közben kiesik egy ciklus, az nem nagy ügy" – mondta Dr. Brandi. Kettő vagy több kimaradása azonban valószínűleg már máshoz köthető, ezért azzal orvoshoz kell fordulni.