Nem engedtek fel két tinédzser lányt a United Airlines egyik járatára vasárnap, mert speciális utasként a fiatalok nem tartották be a rájuk vonatkozó öltözködési előírásokat – közölte a légitársaság szóvivője, miután az eset nagy visszhangot váltott ki a közösségi médiában.

Jonathan Guerin szerint a kísérettel utazó lányoktól nem tagadták volna meg a felszállást, amennyiben fizető utasok lettek volna. A két lányt tájékoztatták, hogy nem szállhatnak fel a gépre, amíg nem korrigálják a megjelenésüket. A fiatalokat nem zavarta a dolog, és megértették a helyzetet” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy mindhárom utas lekéste a járatot és nem tudja, hogy későbbi géppel mentek-e végül, vagy alternatív utazási lehetőséget választottak. 

Képünk illusztrációForrás: AFP/Mladen Antonov

Annak ellenére, hogy a három utas nem tett panaszt a történtek miatt, egy másik utas, Shannon Watts, aki hallotta a légitársaság munkatársa és az érintettek közötti párbeszédet, megosztotta az esetet a Twitteren, és bejegyzéseiben "szexistának" nevezte a légitársaság előírásait, és mint fogalmazott, az eset "kellemetlen helyzetbe hozta a családokat". 

A United Airlines lehetővé teszi alkalmazottai vagy azok hozzátartozói és barátai számára, hogy ingyen utazhassanak. Az ilyen speciális utasokra azonban bizonyos öltözködési előírások vonatkoznak, mert – mint Guerin fogalmazott – ők gyakorlatilag a légitársaságot képviselik. 
A dresscode tiltja a cicanadrághoz hasonló, elasztikus anyagból készült nadrágok viselését. A fizető utasok természetesen viselhetnek ilyen típusú ruházatot. Guerin szerint azonban a tangapapucsot, a fehérneműt láthatóvá tevő ruhát vagy tépett farmernadrágot viselő speciális utasok esetében is ugyanúgy járnának el, mint a lányoknál.