Most az EasyJetnél áll a bál egy túlfoglalás miatt

Easyjet airbus A320
Vágólapra másolva!
Néhány nappal azután, hogy a United Airlines egyik járatáról erőszakkal vonszoltak le egy utast, hogy helyet biztosítsanak a cég alkalmazottainak, most az EasyJet került kereszttűzbe egy túlfoglalás miatt.
Vágólapra másolva!

Egy londoni pár Szicíliában szerette volna tölteni húsvétot, és 678 fontért (251 ezer forint) vettek jegyet az EasyJet Londonból Cataniába tartó járatára. Összesen hat éjszakát szerettek volna tölteni ott, és vissza nem téríthető módon 1500 euróért (470 ezer forint) foglaltak szállást és transzfert az olasz szigeten.

Miután azonban felszálltak a fedélzetre, nyilvánvalóvá vált, hogy nincs elég ülőhely. A párt arra utasították, hogy menjen vissza a terminálba, és szedje össze a csomagjait. A férfi szerint rendkívül megalázó volt a szituáció a többi utas előtt.

idézte fel a történteket az Independentnek.

Mint sok más légitársaság, az EasyJet is megjósolja, hogy hányan nem jelentkeznek utazásra, és néhány járatára több jegyet ad el, mint amennyi hely van. Ha téved, és több utas jelentkezik, jogában áll bárkit leszállítani a fedélzetről, ennek azonban megvannak a szabályai.

Ebben az esetben azonban a társaság több hibát is vétett.

Először önkénteseket kellett volna keresnie, akik anyagi ösztönzés fejében leszálltak volna. Ha nincs elég önkéntes, a kiválasztott utasoknak több száz fontos kártérítést kellett volna adnia, és írásban ismertetni a jogaikat. Végül pedig alternatív járatokkal mihamarabb el kellett volna juttatnia az utasokat a célállomásra.

Képünk illsuztráció Forrás: Flickr/Aero Icarus

A pár beszámolója szerint azonban mindhárom szabályt megszegte a légitársaság. Nem kerestek önkénteseket a kapunál vagy a fedélzeten. Bár az utasok a terminálba visszatérve érdeklődtek a jogaikról, senki nem világosította fel őket arról, hogy fejenként 400 font kártérítésre jogosultak. Végül pedig, noha kérték, hogy vigyék el őket másképp Cataniába, azt mondták nekik, az egyetlen lehetőség négy nap múlva lett volna – ami esetükben az egész utat értelmetlenné tette volna.

Bocsánatot kért a társaság

Az Independent megkereste az EasyJetet, amely elismerte a hibát, és elnézést kért. A szóban forgó járatot egy fővel túlfoglalták, és ezt nem kezelték elég jól azoknak a sztenderdeknek megfelelően, amelyek összhangban állnak az Európai Unió 261-es számú rendeletével. „Bár a túlfoglalt utasokra vonatkozó eljárásunk világosan le van írva a honlapunkon, amelyen keresztül a kérelmek percek alatt beadhatók,

– áll a cég közleményében.

A cég azt is elismerte, hogy a légitársaság ügynöke elmulasztott alternatív eljutási lehetőséget kínálni az utasoknak a tervezett célpontjukra. Az EasyJet megígérte, hogy minden ügynöküknek további képzést ad, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek.