Jól gondolja meg, hová kirándul a hétvégén

áprilisi tél
Kilátás Budapestre a Normafától
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két nap havazásai után a városokba gyorsan visszatért a tavasz, de 400-600 méter magasan most is különleges színpompa várja a kirándulókat. Egyelőre viszont nem ajánlott ennél feljebb merészkedni.
Vágólapra másolva!

A szeszélyesség talán nem elég pontos kifejezés arra, amit az idén április második felében produkál az időjárás. A szerdán érkezett havazás után ma rövid napsütésben gyönyörködhetünk, de erős felmelegedés a hétvégén sem várható, így érdemes gondosan megválasztani, hova induljunk.

Kilátás Budapestre a Normafától Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Több mint szeszélyes, veszélyes

Budapesten és környékén ma még várhatóan 400 méter körül marad a hóhatár. A főváros legmagasabb pontján, a János-hegy északi oldalában pedig továbbra is 20 centi vastag az olvadó hótakaró.

Ide tehát változatlanul jó minőségű bakancs és vastag ruha ajánlott,

cserébe viszont a természet egyedülálló színekkel vár, és délutánig remélhetőleg a városi panorámához juttató, nagy látótávolság is megmarad.

A budapesti gyermekvasút menetrend szerint közlekedik, de a letörő faágak miatt ebben a magasságban sem árt az óvatosság Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A magasabb hegyekben egyelőre kevésbé vidám a helyzet: a fák lombján megálló hó súlya alatt az erősebb ágak is könnyen összeroppannak, a gyengébb gyökerű példányok pedig tőből dőlnek ki.

A Bükkben és a Mátrában a tűzoltók is csak fokozott óvatossággal dolgozhatnak

az utak felszabadításán, hiszen minden álló fa potenciális veszélyforrás. A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint a Rám-szakadék és Lukács-árok turistaútjai a kidőlt fák miatt várhatóan két hétig nem lesznek járhatóak.

Húsvét után már nem erre számít az ember Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Kétszázan rekedtek Galyatetőn

A külvilágtól elzárt települések a Bükkben Ómassa, Lillafüred, Répáshuta és Bükkszentkereszt, a Mátrában Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Kékestető és Galyatető. Utóbbi helyen a szálloda és a turistacentrum kétszáz vendége kénytelen hosszabb távra berendezkedni, takarékoskodva a vízzel és az élelemmel.

A Galyatető Turistacentrum körül ma is a tél az úr Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A folyamatos fakidőlések miatt a hó jelentősebb olvadásáig más hegységekben is

zárva tartják a magasabban vezető utakat:

a Pilisben Visegrád és Pilisszentlászló között, a Mecsekben pedig többek közt a Pécset Orfűvel összekötő országúton szünetel a közlekedés. A lezárt utakról folyamatosan frissülő információk az Útinform oldalának rendkívüli események felületén érhetők el.

Megkésett hóember Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Az erdőgazdaságok mindenhol arra kérik a kirándulókat, hogy saját biztonságuk érdekében ne menjenek a magasabb hegyek vastag hóval borított erdeibe. Ezeken a helyeken várhatóan a hóolvadás utáni napokban is számolni kell a turistautakra dőlt fákkal.

A lezárt útvonalak listája

További tájékoztatásig a Pilisi Parkerdő Zrt. a kirándulók testi épségét szem előtt tartva lezárja az alábbi, erdészetenként felsorolt útvonalakat.


Pilismaróti Erdészet területén:
• A Rám-szakadékot és a Lukács-árkot. A havazás során mindkét helyen számos fa kidőlt, amelynek következtében a zöld sáv és a sárga sáv jelzésű turistautak járhatatlanná váltak. A kárelhárítási munkálatok a jövő hét elején kezdődnek. Az állapotok felszámolása – különös tekintettel a különösen nehéz terepi körülményekre – hosszabb időt, akár két hetet is igénybe vehet.
• A Vadálló-kövek és a Prédikálószék térségét, amely balesetveszélyes.


Szentendrei Erdészet területén:
• Az Ispán-rétet és környékét, ez az országos kéktúra arra kanyargó szakaszát is érinti.
• A Szentendre és a Pap-rét közötti erdészeti üzemi utat, amely a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat kerékpárútja is egyben.


Pilisszentkereszti Erdészet területén:
• Pilis hegyet (Boldog Özséb-kilátó jelenleg nem közelíthető meg turistaútvonalon)
• Fekete-hegyet (a Feketehegyi Turistaház sem közelíthető meg turistaútvonalon)
• Dera-szurdokot
• Holdvilág-árkot


Visegrádi Erdészet területén:
• Spartacus-ösvényt
• Pap-rétet (országos kéktúra szakasza)
• A piros sáv jelzést Pilisszentlászló és Visegrád között

Forrás: Turista Magazin