Európai járatokra is kiterjesztenék a laptoptilalmat

2017.04.25. 13:19

Donald Trump amerikai elnök kormánya azt fontolgatja, hogy az Európából érkező légi járatokra is kiterjeszti a laptoptilalmat – értesült a Guardian. Az Egyesült Államok március végén 10 közel-keleti repülőtérről érkező járatra rendelte el azt a korlátozást, mely szerint az okostelefonnál nagyobb elektronikus készülékeket nem szabad felvinni a fedélzetre, azokat csak a feladott csomagban lehet szállítani.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Paul J. Richards

Az intézkedést az amerikai kormány a terrorizmus veszélyére hivatkozva hozta meg, hatása azonban a turizmusban is érezhető volt. A légitársaságok megpróbálták táblagép-kölcsönzéssel ellensúlyozni a döntés negatív hatását, az Emirates azonban azóta csökkentette is az USA-ba tartó járatai számát a gyengülő keresletre hivatkozva.

Az Egyesült Államok jelenleg a következő országok repülőtereiről érkező járatok esetében tiltja a laptopok felvitelét a fedélzetre: Egyiptom, Jordánia, Kuvait, Marokkó, Katar, Törökország, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek. A tilalom október 14-ig van érvényben, de természetesen meghosszabbítható. Az Egyesült Királyság hasonló tilalmat rendelt el hat ország esetében, ezek Egyiptom, Jordánia, Libanon, Szaúd-Arábia, Tunézia és Törökország. Míg az amerikai korlátozás „az okostelefonnál nagyobb" eszközökre vonatkozik, a britek konkrét méretekre írták azt elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK