A United Airlines légitársaság kártérítésben állapodott meg csütörtökön azzal a férfival, akit erőszakkal vonszoltak le a társaság egyik járatáról, és közben meg is sérült.

A megállapodás részletei és a kártérítés összege "bizalmas információ", nem hozzák nyilvánosságra – jelentette be Thomas Demetrio és Stephen Golan, a kárvallott utas két ügyvédje. Egyikük dicsérte a légitársaság elnök-vezérigazgatóját, Oscar Munozt. Thomas Demetrio ügyvéd rövid közleményében hangsúlyozta: az elnök-vezérigazgató "megígérte, hogy megfelelően cselekszik majd, és így is tett. A kártérítésen kívül a United Airlines teljes mértékben felelősséget vállalt a történtekért, és meg sem próbált másokat okolni."

Jogi szakértők szerint a kártérítés összege több millió dollár lehet. Az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) nyilatkozó egyik chicagói ügyvéd, Terry Sullivan szerint a légitársaság akár ötmillió dollárt is fizethetett Daónak, mert "a United nem engedhet meg magának több negatív hírt az ügy miatt". A United Airlines csütörtökön este közleményben tudatta, hogy megelégedésére szolgál "a szerencsétlen incidens barátságos megoldása".

Hatalmas botrány lett belőle

David Dao vietnami gyökerű amerikai orvost április 9-én erőszakkal szállították le a United Airlines Chicagóból a kentuckyi Louisville felé tartó járatáról. A légitársaság ugyanis – az általános gyakorlat szerint – a férőhelynél több jegyet adott el, és a 69 éves Dao doktort szólította fel, hogy hagyja el a gépet. Az orvos azonban nem akarta feladni kifizetett helyét, és másik járattal utazni, mire a biztonságiak megragadták, a földre teperték, és erőszakkal lehurcolták a gépről. A jelenetet több utas is rögzítette mobiltelefonjával, a videó nyilvánosságra került.

Az eset nemzetközi felháborodást keltett, és óriási károkat okozott a légitársaságnak. A United ennek következtében szerdán több jelentős változtatást jelentett be, majd közölték azt is, hogy a cég kártérítést fizet Daónak.