Kisvasúttal is mehetünk ehhez a látványos karsztforráshoz

2017.05.06. 06:34

A csapadékos időjárásnak köszönhetően újra zubog a Vörös-kői-forrás a Bükkben. Ha még nincs programjuk a hétvégére, mi rögtön kettőt is ajánlunk: kisvasutazást és kirándulást a látványos karsztforráshoz.

A felsőtárkányi kisvasút végállomásától, a Stimecz-háztól mindössze egyórás sétára van a Vöröskői-alsó-forrás. A Vöröskő-völgyön keresztül közelíthetjük meg, csak a vízfolyást kell követni. A látványos vízsugár annak köszönhető, hogy a természetes forrástóból buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években átalakították. Méghozzá úgy, hogy a víz csak egy szűk, felfelé irányuló nyíláson át távozhasson.

Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Az első vonat 9:25-kor indul Felsőtárkányból, visszafelé pedig legkésőbb 15:20-kor megy a szerelvény. A menetrendet itt érhetik el, a díjszabásról pedig itt tudakozódhatnak.

Az Egererdő Zrt. Felsőtárkányi Állami Erdei Vasútja 5 kilométer hosszan szeli át a Bükki Nemzeti Parkot. Menetideje 25 perc, áprilistól októberig közlekedik.  Az Egeres-völgyi megállónál vadaskert működik, ahol muflonokat és dámszarvasokat is láthatunk, a Stimecz-házi végállomáson pedig szalonnasütők, focipálya, fedett szín és másfél kilométeres erdei tanösvény várja a kirándulókat, amely a déli Bükk élővilágát mutatja be.

Forrás: Turista Magazin archív/Szépkilátás blog
A kisvasút felsőtárkányi állomásának megközelítése
Egerből autóbusszal vagy személygépkocsival. A kisvasút felsőtárkányi állomását a 25-ös úton, a 7-es kilométerkőnél találjuk. A kerékpárút a kisvasút egykori Eger–Felnémet nyomvonalán fut. Személygépkocsik részére ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak a vasútüzem területén.

A Vörös-kői-forrásról itt tudhatunk meg többet, a kisvasútról pedig itt tájékozódhatunk.

Forrás: Turista Magazin

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK