A világ legmagasabban fekvő településén nincs fizetés

La Rinconada Gold Mine 2016 Peru MINE November MINER GOLD MINE Puno La Rinconada cachorreo the highest permanent settlement
LA RINCONADA, PERU- NOVEMBER 1: A general view of La Rinconada, the highest permanent settlement in the world, in Puno, Peru on November 1, 2016. Miners work under a system called "cachorreo", by which they do twenty-eight days free, extracting gold for the contractor, and only two days for their own benefits.Even though more than 60,000 people, mostly men live in La Rinconada, also widows and single mothers hammer rocks twelve hours a day to look after their children. Sebastian Castańeda / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az ott élők 30 napot ingyen dolgoznak a hónapból, mégis egyre többen érkeznek.
Vágólapra másolva!

La Rinconada egy különös hely a perui Andokban. Az 5100 méteren fekvő város a világ legmagasabban fekvő települése. Bár csak 14 fokra van az Egyenlítőtől, az időjárása egyáltalán nem kellemes. A nyarak csapadékosak, a telek szárazak, és mindig hideg van. Az éves átlaghőmérséklet mindössze 1,3 fok.

La Rinconada, a világ legmagasabban fekvő települése (Kattintson a képre még több fotóért!) Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sebastian Castańeda

Valójában La Rinconada nem nevezhető városnak, hiszen alig vannak utak, nincs vezetékes víz vagy csatornarendszer. A házak jó részét bádoglemezekből építették, szigetelésük nincs. Még csak közigazgatásról vagy törvényi szabályozásról sem igazán beszélhetünk – írja az Amusing Planet. Az ott lakókat szinte mind az arany vonzotta oda, de a település fejlesztésére semmi pénzt nem fordítottak.

Lutri, hogy kapnak-e fizetést

Az ott működő aranybányák egy része illegális, a kibányászott arany pedig egyenesen a feketepiacon köt ki. Akik a Corporación Ananea munkásai, azok a cachorreo néven ismert foglalkoztatási formában dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy 30 napig ingyen robotolnak, a 31. napon pedig annyi ércet vihetnek el a bányából, amennyit egyedül elbírnak.

Ha találnak benne aranyat, szerencséjük van, ha nem, akkor így jártak.

Az aranyat higannyal nyerik ki, amiből ugyancsak rengeteg van a környéken. A környezetvédelemre azonban nem sok figyelmet fordítanak, így La Rinconadában minden szennyezett, a föld, a víz, a levegő és a hó is.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sebastian Castańeda

A cudar viszonyok ellenére a település egyre több munkást vonz. 2001 és 2009 között La Rinconada lakossága megduplázódott, és azóta is töretlenül nő. Jelenleg 60 ezerre becsülik az itt élők számát.