A Netrisk.hu statisztikái szerint az ügyfeleknek immár 16 százaléka az utazás napján vásárolja meg utasbiztosítását. Számukra fontos tudnivaló, hogy a biztosítási fedezet csakis az adott nap hátralévő részére vonatkozik. Az utazási főszezon kezdete előtt a Netrisk.hu közzétette, hogy az előző évben a Mapfre, a Vienna Life és az Aegon biztosítók utasbiztosítási termékei kapták a legkedvezőbb értékelést az ügyfelektől.

A KSH legfrissebb adatai szerint tavaly a magyar állampolgárok összesen 7,1 millió utazás során közel 43 millió napot töltöttek többnapos út keretében külföldön. Az eltöltött napok száma 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 40 milliós értéket. Ennek megfelelően folyamatosan bővül az utasbiztosítási piac, noha becslések szerint az utasbiztosításokkal fedezett külföldi utak aránya továbbra sem éri el az 50 százalékos mértéket.

Ráadásul egyre jellemzőbb tendencia, hogy az utasok – az internetes összehasonlító oldalak által kínált kényelmes megoldásokra hagyatkozva – az utolsó pillanatra hagyják az utasbiztosítás megkötését. A Netrisk.hu adatai szerint míg 2016 első négy hónapjában az ügyfelek 11 százaléka kötötte az utazás napján a biztosítását, az idei év első harmadában már 16 százalékos volt ez az arány. Immár kisebbségbe kerültek azok, akik legalább két nappal korábban gondoskodtak utazási kockázatait lefedéséről.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Khaled Desouki

„Önmagban nem probléma, hogy az utazók immár hatoda egyenesen az utazás napjáig vár a biztosításkötéssel, ám ebben az esetben két dologra kell figyelni: egyrészt a díjfizetés kizárólag bankkártyás fizetéssel teljesíthető, másrészt a biztosítási fedezet értelemszerűen csak az adott nap hátralévő részére vonatkozik – hívta fel a figyelmet Cseh Anett, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője. – Mivel ilyenkor már jellemzően igen kevés idő marad a hosszas mérlegelésre, a biztosításközvetítők feladata az, hogy gyorsan áttekinthető felületekkel könnyítsék meg a leginkább testre szabott biztosítási módozat kiválasztását."

Az utasbiztosítási felületen korábban is lehetőség volt arra, hogy az ügyfelek megjelöljék, milyen szolgáltatást tartalmazzon feltétlenül a biztosításuk. A csaknem 30 féle szempont közül az idei év eddigi időszakában az ügyfelek leggyakrabban az alábbi tényezőket tartották fontosnak külön kiemelni:

• Az egészségügyi ellátás költségeit a biztosító fizesse a szolgáltatónak (ne kelljen az ügyfélnek előfinanszíroznia)
• Mobiltelefon biztosítása
• Az orvoshoz vagy kórházba történő utazás költségeinek térítése
• Sípályáról történő mentés
• Bőrönd biztosítása
• Fényképezőgép biztosítása
• Hordozható számítógép (laptop, tablet, stb.) biztosítása

Az év utasbiztosítói

A főszezon kezdete előtt a Netrisk.hu közzétette, mely biztosítók termékei kapták tavaly a legkedvezőbb értékelést. A portál másfél éve bevezetett utasbiztosítás-értékelési rendszerén keresztül az ügyfelek egy kérdőíven tudják véleményezni az általuk választott utasbiztosítási terméket a vásárlástól az esetleges kárrendezésig. Az Év Utasbiztosítója Díjat leadott értékelések alapján ítéli oda a Netrisk.hu. A mostani, első alkalommal a 2016-os értékelések alapján az alábbi sorrend alakult ki:
1. Mapfre
2. Vienna Life
3. Aegon