Van egy sziget Japánban, ahová csak férfiak tehetik be a lábukat. Mi több, ha engedélyt kapnak a belépésre, előtte le kell vetkőzniük teljesen, és egy megtisztulási szertartáson kell keresztülmenniük. Hogy a misztikum teljes legyen, a szigetről nem vihetnek magukkal emléktárgyat, és nem is beszélhetnek ottani élményeikről senkinek.

Okinosima látképeForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Masanobu Nakatsukasa

A Fukuokától körülbelül 70 kilométerre lévő Okinosima arról híres, hogy a délnyugati részén egy sintó szentély található, amelyet a 17. században építettek. A belépésre vonatkozó nemi diszkrimináció állítólag onnan származik, hogy a mondák szerint a sziget közelébe kerülő nők kővé változtak írja a Daily News. A Japan Times ezt a verziót nem említi, szerinte a tilalom a nők menstruációjára vezethető vissza, mivel a vér a sintó vallásban tisztátalannak számít.

A sintó szentélyForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Motoki Nakashima

Jelenleg Okinosima állandó lakossága mindössze egy fő. Ő őrzi a szentélyt. Hamarosan azonban ez megváltozhat, hiszen a szigetet világörökségi helyszínnek javasolták. Az UNESCO még nem döntött róla, a szentély főpapja azonban kijelentette, hogy a pályázat sikere esetén sem lesz látogatható a szentély.

Elvileg csak papok látogathatják a szentélyt, de évente egyszer, egy májusi fesztiválon 200 férfinak engedélyezik a belépéstForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Motoki Nakashima

Kérdés, hogy jogilag meg lehet-e tiltani a turisták belépését. Egyelőre a látogatók józan eszében bíznak, a prefektúra kormányzata pedig egy látogatóközpont felépítését tervezi. Ott a turisták anélkül ismerheti majd meg a szentély történetét, hogy a szigetre lépnének.