A nyári forróság talán nem a legideálisabb időszak a túrázásra. Kivéve akkor, ha az úti cél kellően hűvös, ráadásul barangolás közben a természet frissítő erejét és az erdők nyugalmát a kalandtúrák izgalmával párosíthatjuk. Aki mozgalmas kirándulásra vágyik, keresse fel az alábbi gyönyörű szurdokok valamelyikét. Egyikben sem fog csalódni.

1. Páris-patak szurdoka, Cserhát

Nógrádszakáltól északra, a magyar–szlovák határ közelében találjuk a helyiek által kis túlzással palóc Grand Canyon névre keresztelt völgyszorost, amelyet a térképen Páris-patak szurdoka néven lelhetünk fel. Patakot azonban ne nagyon keressünk a medrében, mert a szurdok az év nagy részében kőszáraz, csak tavasszal és ősszel, esőzések idején csordogál benne egy erecske.

Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A mintegy 300–350 méter hosszú, 20–25 méter magas, helyenként csak 2–3 méter széles szorosban szinte függőlegesen magasodnak a fejünk fölé a több millió évvel ezelőtt itt kanyargó folyó hordalékából keletkezett sziklaszerű képződmények. Néhol bedőlt fatörzsek és mohás, ember nagyságú kőzettömbök között ügyeskedhetjük át magunkat.

Világviszonylatban is geológiai kuriózumnak számítanak az országban elsőként itt fellelt fatörzsbarlangok. Ezek az üregek tulajdonképpen a kőzetbe beágyazódott fatörzsek lenyomatai. A Páris-patak völgye védett természeti terület, látogatását megéri egybekötni a közeli, ősmaradványairól híres Ipolytarnóc bemutatóhelyének megismerésével.

Megközelítés

Érdemes Nógrádszakál-Ráróspuszta irányából Nógrádszakál felé haladva az országútról balra letérni, majd a vasúti sínen áthaladva megközelíteni a szurdokot. A tájékozódást segíti az Ipoly Erdő Zrt közút mellett elhelyezett információs táblája, amely részletes leírást ad a védett területről.

Túratipp

Útvonal: Nógrádszakál (Z) – Páris-patak szurdoka (Z+) – Litke (Z) – Ipolytarnóc. Táv: 15 kilométer. Szint: 560 méter. Időtartam: 3–4 óra. Könnyű túra, nem igényel különösebb felkészülést, de az izmokat azért jól megmozgatja.

2. Felső-szoros, Bükkalja

Kács és Cserépváralja között, az utóbbihoz némileg közelebb húzódik a Bükkalja talán legtöbb látnivalóval kecsegtető, 10–15 méter magas sziklafalakkal övezett szurdokvölgye. A Kő-völgy leglátványosabb része a Felső-szoros, ahol érdekes sziklaformációk, monumentális, orgonasípszerű kőzettornyok váltakoznak a Tardi-ér vájta szűk mederben.

Forrás: Turista Magazin archív

A bedőlt fatörzseken való átjutás, a mohával borított sziklák kerülgetése, a kőről kőre ugrálás maradandó élményt nyújt az ide látogatóknak. A szoros bal oldali felső peremén, a Szaduszka-tetőn jégkorszakban képződött kisebb kőtengerekkel találkozhatunk.  A szurdokon végigmenve a Dobi-rét késztet megállásra, amely főként tavasszal és nyáron elbűvölő, amikor százszámra nyílnak rajta a virágok.

Megközelítés

Cserépváralja felől a piros sáv jelzésen érkezhetünk leggyorsabban a szurdokba, de rövid kitérővel a Csordás-völgy kaptárköveinek impozáns méretű piramistornyait is meglátogathatjuk.

Túratipp

Útvonal: Cserépváralja (P) – Felső-szoros – Kács. Táv: 8 kilométer. Szint: 260 méter. Időtartam: 2 óra. Könnyűnek mondható terep, jól jelzett turistautakon, sok látnivalóval és érdekességgel.

3. Rám-szakadék, Visegrádi-hegység

Az ország talán legismertebb szurdoka, amely vadregényességével minden évszakban túrázók sokaságát csábítja. A Visegrádi-hegységben, Dobogókő és Dömös között alig egy kilométer hosszan húzódó szurdokvölgy nem lebecsülendő kihívásokkal állítja szembe a természetjárókat, főként télen és nagy esőzések után, amikor a vízfolyás a mederben patakká duzzad, alaposan megnehezítve a haladást.

Forrás: Turista Magazin archív

A szakadék mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg a fenékszélessége olykor a 3 métert sem éri el. 112 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk, míg elérjük a fenti pihenőt. Az esetleges torlódások és a biztonságos közlekedés érdekében a haladási irány lentről felfelé vezet. A sziklafalak néha merőlegesek, de akadnak befelé dőlők is. Mindez ne riasszon el senkit a Rám-szakadék megmászásától, mert a túrázást kapaszkodókorlátok, láncok és létrák segítik a veszélyesebb szakaszokon.

Megközelítés

Lentről Dömös irányából, fentről Dobogókő irányából érhetjük el a Rám-szakadékot.

Túratipp

Rövid, könnyebb túra: Dömös (P, S, Z) – Rám-szakadék (S) – Lukács-árok – Dömös. Táv: 8 kilométer. Szint: 420 méter. Időtartam: 2–3 óra. Hosszú, keményebb túra gyakorlott túrázóknak: Dömös (P, S, Z) – Rám-szakadék (S) – Dobogókő (P∆) – Király-kúti kunyhó – Hármashatár – Prédikálószék (P, S, Z) – Dömös. Táv: 18 kilométer. Szint: 1018 méter. Időtartam: 6–7 óra.

4. Dera-szurdok, Pilis

Budapestről mintegy 30 kilométerre, Pilisszentkereszt és Csobánka között, a Dobogókőre vezető főúttól délnyugatra húzódik a Dera-patak festői szurdokvölgye. Természeti értékeit geológiai-botanikai tanösvény mutatja be. A magas sziklafalakkal szegélyezett turistautat – amely végig a patak mellett húzódik – nyiladékok és meghökkentő formájú sziklák kísérik. A közlekedést fahidak könnyítik meg. A patakmederben nyáron általában alig csörgedezik víz, sokszor teljesen kiszárad, és a vízfolyás mészkőkarsztos üregeiben búvópatakként folytatja útját.

Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Tavaszi hóolvadáskor és esőzések idején viszont látványos zuhatagokat hoz létre, miközben dübörögve rohan végig a völgyszoroson. A közel 1,5 kilométeres szurdok bejárása nem túl megerőltető, de mégsem kihívásoktól mentes, amolyan kisgyerekekre szabott Rám-szakadék. Ideális helyszín félnapos családi kirándulásra.

Megközelítés

Pilisszentkeresztről az Országos Kéktúra útvonalát érdemes követni.

Túratipp

Útvonal: Pilisszentkereszt (K) – Dera-szurdok (S+) – Szent-kút (K+) – Pilisszentkereszt. Táv: 4,7 kilométer. Szint: 200 méter. Időtartam: 1 óra. Könnyű túra.

5. Ördög-árok, Bakony

A Bakony egyik legvadregényesebb vidéke a Bakonyoszlop és Dudar között húzódó Ördög-árok. Kialakulásához a víz mélyítő, romboló munkája és több barlang beomlása is hozzájárult. A közel két kilométer hosszú szurdokban csaknem 50 kisebb-nagyobb barlang bújik meg, közöttük a látványos sűrű-hegyi Ördög-lik.

Forrás: Csesznek község önkormányzata

Szinte minden szakasza tartogat meglepetéseket, akadályokat, kihívásokat. A fejünk fölé boruló lombsátor alatt, a félhomályos völgykatlanban mindenfelé hatalmas, mohás sziklák tornyosulnak. Legszebb része mégis az Ördög-gát vagy Gizella-átjáró, ahol egy leszakadt, méretes sziklatömb torlaszolja el az utat, s csak egy keskeny, mindössze kétméteres részen lavírozhatjuk át magunkat.

Telepített vaslétra segít a 4–5 méteres magasság biztonságos leküzdésében. Nagy esőzések és hóolvadás után patak folyik a mederben. A szoros védett természeti terület, a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet része. Kalandvágyóknak kifejezetten ajánlott.

Megközelítés

Legegyszerűbben Bakonyoszlop felől juthatunk el az Ördög-árokhoz. A templom mellett a piros kereszt jelzésű turistaúton kell haladni, majd egy erdős szakasz után a piros sávot követve érjük el a látványosságot.

Túratipp

Útvonal: Csesznek (P+) – Kőmosó-szurdok (Z) – Kő-árok (Z, P) – Ördög-árok (P) – Csesznek. Táv: 16 kilométer. Szint: 520 méter. Időtartam: 4 óra. Közepes nehézségű kirándulás, végig jól jelzett turistautakon, néhány, nagyobb tapasztalatot kívánó szakasszal.

Még több szép és izgalmas szurdokról olvashatnak a cikk második részében.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2016. júliusi számában.

Forrás: Turista Magazin