Az Origo utazás rovatában épp három éve számolt be egy szerzőnk indonéziai élményéről. Horváth Orsolya a szumátrai Gunung Leuser Nemzeti Parkban járt, ahol vadon élő orangutánokkal szeretett volna találkozni. Ez sikerült is neki, ám a túra rémálommá vált számára: az egyik állat megfogta a csuklóját, és nem akarta elengedni. Az idegtépő pillanatokról itt olvashatja el a beszámolót.

Most egy hasonló történetről videó is készült, mégpedig ugyanabban a dzsungelben. A felvételen az látszik, hogy egy nőstény orangután elkapja egy lány csuklóját, és hosszú percekig nem engedi, sőt, igyekszik a szájába venni a turista kezét. Az eleinte viccesnek tűnő jelenet komolyra fordult, végül az egyik idegenvezetőnek egy gyümölccsel sikerült az állat figyelmét elvonni.

A nőstény orangutánok mindössze 1,25 méter magasak és 30–50 kilogrammosak. A bohókás külső ellenére azonban rendkívül erősek és veszélyesek: könnyedén el tudnák törni az ember kezét, nem beszélve a harapásukról. Elképzelhető, hogy az említett nemzeti parkban élő állatok eleve a figyelemelterelő gyümölcsért ejtik túszul a turistákat.