Ezekkel a rendőrlányokkal vesz le mindenkit a lábáról Észak-Korea

2017.06.16. 05:00

A fiatal hajadonok nem csak a forgalmat irányítják, de jó színben tüntetik fel az országot is – legalábbis az ottani vezetés szerint. Tény, hogy a turisták imádják őket.

Észak-Koreában turistáskodni bizarr élmény. Az atomcsapásokkal fenyegetőző diktatúrát csak szervezetten és kísérővel látogathatják meg a külföldiek, akiknek többek között le kell róniuk tiszteletüket a kommunista állam vezéreinek emlékműve előtt. Olyan, mint egy gigantikus méretű elmegyógyintézet, ahol kizárólag megszállottak élnek, akik kintről semmilyen információt nem kapnak” – jellemezte Észak-Koreát Faluvégi Balázs, akinek élményeiről itt írtunk korábban.

Az oda látogató turisták egyik kedvelt fotótémái azok a lányok, akik közlekedési rendőrként irányítják a főváros, Phenjan forgalmát. A kék egyenruhát és fekete cipőt viselő nők szépek, ami nem véletlen: a 300 fős egységbe a külső alapján kerülhetnek be a kiválasztottak. Az ott dolgozó lányoknak távozniuk kell, ha férjhez mennek, vagy elérik a 26 éves kort. Ezt hivatalosan azzal magyarázzák, hogy nehéz feladatukat csak így tudják ellátni.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Ed Jones

A különítménnyel az észak-koreai vezetés célja, hogy kellemes benyomást tegyen az oda érkező turistákban és újságírókban, ám a szépség nem minden: a kiválasztottaknak komoly kiképzésen kell keresztülmenniük, hogy rendőrlányokká válhassanak – írja a France 24. Egyikük elmondta, az éjjel-nappali gyakorláshoz az adott erőt neki, hogy úgy érezte: „vezetőnk, aki csak az emberek boldogságával törődik egész évben, figyel minket munka közben.”

Most már legalább autók is vannak

A közlekedési rendőrök különítményét egyébként a 80-as években hozták létre, akkor, amikor Phenjan utcáin még alig járt autó. A kihalt sugárutakon különösen szürreális látvány volt a „forgalmat” irányító fiatal lányok látványa.

Még több fotót láthat, ha a képre kattint!Forrás: AFP/Ed Jones

A katonai államban nem meglepő, hogy a biztonsági erőkhöz tartozó csoport tagjai is tiszti rangot viselnek. Bár Phenjanban egyre több kereszteződésben már lámpa irányítja a megnövekedett forgalmat, a lányok, akik egy órát dolgoznak és egy órát pihennek, nem félnek attól, hogy nem lesz rájuk szükség. A turisták pedig még jó ideig nem maradnak fotótéma nélkül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK