Bemutatta a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének legújabb változatát az Airbus. A belső tér átalakításának köszönhetően az A380plus akár 80 utassal több utast képes szállítani. Jelenleg a légitársaságok átlagosan 497 fős kapacitással üzemeltetik ezeket a kétszintes óriásgépeket, ami a gyártó várakozása szerint felmehet 575-re négyosztályos konfigurációban.

A bővítést az alábbiak szerint éri el az Airbus:

  • Az első lépcső átalakításával 20 plusz utasnak nyílik hely (Business, Premium Economy és Economy osztályok)
  • A személyzeti pihenő átalakításával 3 új hely lesz a Premium Economy osztályon
  • Az Economy osztályon 11-en ülnek egy sorban 3-5-3 felosztásban, ami 23 új utas elszállítását teszi lehetővé úgy, hogy tartják a 18 hüvelykes (45,72 cm) ülésszélességet
  • A hátsó konyha lépcsőjének átalakításával 14 ülés tehető be
  • A felső szinten az oldalsó tároló rekesz eltávolításával 10 új utas utazhat a Business osztályon az ággyá alakítható üléseken
  • A Premium Economy osztályon az alsó szinten 9 ülés lesz egy sorban, ami 11 új utast jelent

Az A380plus nemcsak több utast vihet majd, de a fogyasztása is csökkenhet. A szárnyak végére tervezett új, 4,7 méteres wingleteknek köszönhetően például 4 százalékkal kevesebb üzemanyagra lehet szüksége a repülőnek. Az egy ülésre eső költség így 13 százalékkal csökkenhet, ami vonzóbbá teheti az óriásgépet a légitársaságok számára, ráadásul karbantartásra is ritkábban kell majd küldeni.

Jelenleg valamivel több mint 200 A380-as repül a világon 13 légitársaság kötelékében – írja a Business Traveller. A gépek közel felét egy cég üzemelteti, az Emirates.