Ez nem az a szokványos Balaton-élmény

balatonfüred Kossuth kút
A legszebb füredi ivókutat Kossuth Lajosról nevezték el.
Vágólapra másolva!
Füred négy évszakos, nyüzsgő város, ahol messze nem csak strandolni lehet. Népszerűségét páratlan környezetének, kulturális múltjának és jelenének, igényesen hedonista közönségének, kellemes klímájának és szénsavas, gyógyító vizeinek köszönheti. Aki többet vár a Balatontól, mint nonstop heverészést a strandon, az nem hagyhatja ki.
Vágólapra másolva!

Ami a strandolást illeti, Fürednek két népszerű partszakasza van. A Tagore sétány keleti végén parádés tihanyi panorámát kínáló Esterházy strand, és az Aranyhíd sétány közelében lévő Kisfaludy. Míg az Esterházy – nevéhez méltón – elegáns, tele virágágyással és kellemesen mélyülő parttal, addig a Kisfaludy családiasabb. A miniöblöt és a 2013-ban kialakított fövenyt kifejezetten kedvelik a kisgyerekkel érkezők. Az iszap kikotrása után kellemes, homokos plázst alakítottak ki, és van itt minden, ami a balatoni nyárhoz kell: strandkönyvtár, úszóstég, strandfoci.

Lazulás a Tagore sétányon Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Fürednek múltja, patinája van, amit az itt élők szépen kamatoztatnak. A városkép rendkívül kellemes, dicséretes, hogy igyekeznek egyfajta határozott színvonalat tartani. Füred kedveltsége nem új keletű. Mint minden történet, ez is a rómaiakkal kezdődik, akik már az ókorban lakták ezt a vidéket.

Füred neve 1211-ben bukkan fel a Tihanyi Apátság birtokösszeírásában.

A régi dokumentumot – és egyben rendkívül fontos nyelvemléket – a Pannonhalmi Bencés Főapátság levéltárában őrzik.

Az Esterházy strand játszótere Forrás: Kőrösi Tamás/welovebalaton.hu

Fürdőhelyen flörtölni

Ma talán furcsán hangzik, hogy Balatonfüred hírét nem a balatoni strandélmény, hanem forrásai alapozták meg. „A savanyúvíz azon víz, melynek éles s bögdöső íze vagyon, közönséges hideg, és a belső nyavajáknak gyógyítására szolgál." La Langue János a 18. század végén kóstolta a füredi savanyúvizet, melynek magas vas- és ásványianyag-tartalma valóban jótékony, szénsavassága frissítő hatású. 1848-ban Török József

ajánlotta. Szívesen isszák a helyiek és a nyaralók is, több helyen láthatunk kannával-palackokkal érkező embereket sorban állni a források előtt.

A legszebb füredi ivókutat Kossuth Lajosról nevezték el. Eredetileg I. Ferenc József nevét viselte, aki valószínűleg kortyolt is a vizéből. Kossuth kiérdemelte a megtiszteltetést, ő volt az, aki erőteljesen hangsúlyozta a balatoni gőzhajózás szükségességét. Az első lapátkerekes gőzös a Kisfaludy volt, a füredi magyar nyelvű színház alapítója után. A hajó legszebb, fehér- és aranyszínű, mahagóni oszlopokkal és tükrökkel díszített termét Széchenyi feleségének útmutatása alapján készítették el.

A legszebb füredi ivókutat Kossuth Lajosról nevezték el. Forrás: AFP/Tibor Bognar

Füred vendégei anno a források vizét használták ivó- és fürdőkúrára, s a Balaton vizében vett kádfürdőt is kifejezetten javasolták az orvosok. A Balatonban való fürdés sokáig közmegbotránkozást kiváltó, magamutogató cselekedetnek minősült. Az első öbölátúszás egyszemélyes résztvevője Báró Wesselényi Miklós, az árvízi hajós volt, aki általános megrökönyödés közepette tempózott át Füredről Tihanyba.

Wesselényi volt az első, aki átúszta az öblöt Forrás: MTI/Nagy Lajos

A különc cselekedeteiről elhíresült nemes úr emlékét a füredi mólónál elhelyezett emléktábla őrzi. A szép sétány, a kellemes vendéglők és cukrászdák a reformkori úri közönség kedvelt találkozóhelyei voltak, a korabeli lapok éles nyelvű újságírói szerint

aki itt nem talál partnert, az ne fürdőhelyre menjen flörtölni, hanem zarándokútra könyörögni.

Komoly hagyománnyal rendelkezik a balatoni hajóssport is. Füred a vitorlázás egyik fellegvára. Jachtklubja idén ünnepli 150 éves jubileumát. A Vitorlás étterem épületében találtuk meg a Vitorlázeum nevű, különleges kiállítást. Itt mindent meg lehet tudni, amit a balatoni vitorlázásról tudni érdemes.

A vitorlássportnak nagy hagyománya van Balatonfüreden Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A vitorlássportot a környék iskoláiban is népszerűsítik, évente 15-20 gyereket sikerül masszívan megfertőzni a szeretetével. A hely adja magát: korábban egy hajóépítő műhely működött itt. Az angol főkonzul az 1870-es években elhozatta hajóját a Balatonra, és egy nagy hírű hajóépítő mestert is ideköltözetett. Richard Young 1880-tól működtette hajóműhelyét a Vitorlás helyén.

Itt született Az arany ember

Balatonfüred egyik legkedveltebb látványossága a gyönyörűen karbantartott Tagore sétány. Aki a tájban szeretne gyönyörködni, reggelre időzítse a sétát, mert

este rengeteg a turista a sétányon.

A Szívkórházban kezelték a Nobel-díjas, világhírű hindu költőt, akinek teljes nevét néhány pohár csopaki olaszrizling elfogyasztása után már nehéz kiejteni: Rabindranáth Tagore.

Füredi Borhetek a Tagore sétányon Forrás: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Gyógyulása örömére fát ültetett, abban bízva, hogy aki fát ültet, hosszú életű lesz. Azóta a faültetéssel sok híresség megpróbálkozott: űrhajós, tudós, politikus.

Sajnos Cseh Tamás emlékfáját már Bereményi Géza ültette,

aki el is jön ide minden füredi tartózkodása alkalmával.

Kényelmes, laza gyalogtúrát tettünk a festői Koloska-völgyben. Cholnoky Jenő, a vidék legismertebb földrajztudora szerint kolostor állhatott itt egykor, de erre rajta kívül senki és semmi nem utal. A völgyben található sziklatömböt a helyiek barátlakásnak nevezik, remeték élhettek errefelé. A Lóczy-barlang a Tamás-hegy oldalában félórás, vezetett sétával felfedezhető, a Jókai-kilátó felé vezető út egy egészen rövid szakasza viszont fárasztó kaptató. A kilátóból madártávlatból láthatjuk a Tihanyi-félszigetet.

A Tamás-hegyen álló Jókai-kilátó Forrás: Turista Magazin/Joó Annamária

Jókai Mór első látásra beleszeretett Füredbe, és azután itt töltötte a nyarait. Sógora híres fürdőorvos volt, javaslatára keresett magának vidéki pihenőhelyet, ahol feleségével, Laborfalvy Rózával élvezték a Balaton közelségét.

Jókai itt írta az Az arany ember című regényét.

Villája ma múzeum, ahol munkásságának és hétköznapi életének emlékeit láthatjuk.

Laborfalvy Róza sütött-főzött, Jókai írt vagy kertészkedett Forrás: Szederkényi Olga

A Vaszary Galéria képzőművészeti kiállításokkal és kulturális rendezvényekkel várja vendégeit, a villa földszintjén békebeli kávézó működik. Vaszary Kolos hercegprímás a bencésektől vette meg a területet,

nyaralójából később honvédségi üdülő lett, majd a szovjet hadsereg használta.

Az alapos és szakszerű mentőmunkának és helyreállításnak köszönhetően ma ez Balatonfüred egyik legimpozánsabb épülete. Július kilencedikéig többek közt Keleti Éva karakteres színészfotói, év végéig a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött alkotások tekinthetőek meg itt.

A Vaszary-villa az egyik legszebb régi füredi épület Forrás: Szederkényi Olga

Kredenc, Sparhelt, NemKacsa

A füredi Anna-bált 1825-ben rendezték meg első alkalommal. Idén a táncvigalomra a hetvenezres jegyek már elfogytak, de ne sokallja senki a belépőt: csak

az asztalra kerülő, 3500 darabos Herendi készlet hatvanmillió forint értékű.

Már hagyománynak számít, hogy a neves eseményt megelőzi az Anna Fesztivál.

Nem titkolt cél, hogy az ötszáz exkluzív vendégen kívül a szélesebb közönség is élvezhesse a báli hangulatot. A Blaha utca bálteremmé lesz, felvonul a tavalyi bálkirálynő az idei szépségek kíséretében. A bálkirálynő ajándéka egy olyan serleg lesz, amelyhez hasonlót Vilmos herceg és Kate Middleton kapott nászajándékba.

Nyitótánc a 189. Anna-bálon a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában Forrás: MTI/Mátyus Tamás

Akinek nem jut a hatvanmilliós étkészletben felszolgált ünnepi vacsorából, az se bánkódjon. Füred tele van jobbnál jobb helyekkel.

Örömteli volna, ha ajánlónkkal minél több nyaralót lesegíthetnénk a lángos-hekk vonalról,

hisz olyan helyek nyíltak az utóbbi években Füreden, mint a Járosiék biogazdaságára alapozó BRKLYN & Malackrumpli, a Kredenc és a Sparhelt, a hagyományosan kinéző, de trükkösen újszerű Baricska Csárda, vagy akár a NemKacsa. A kínálat egyre szélesebb és jobb, a hagyományos mellett megjelentek a határokat feszegető, nagyon fiatalos gasztronómiai szereplők is.

Az alapanyagok biogazdaságból származnak Forrás: malackrumpli.blog.hu

Fagyit sok helyen kapni, de a Füredit mindenképp érdemes kipróbálni. Lehetetlen eltéveszteni, az állandóan kanyargó sor jelzi, hogy jó helyen járunk. Nemcsak az ízválaszték nagy, találtunk fantáziadúsan különleges és cukor-, illetve laktózmentes fagyit is. Mi egy homoktövis-pisztácia-sós karamell trióval búcsúztunk a Balatontól.