Az eddigi legnagyobb légi katasztrófát sikerült elkerülni

2017.07.11. 10:41

Az Air Canada Airbus A320-as gépe Torontóból San Franciscóba repült, és leszálláshoz készül. A pilóta megkapta a leszállási engedélyt a toronytól a 28R jelű futópályára, ehelyett azonban egy olyan gurulóútra állt rá, amely párhuzamos a számára kijelölt futópályával. A gurulóúton négy másik gép állt sorban a felszállásra várva, így az Air Canada leszállása a repüléstörténet eddigi legnagyobb katasztrófáját okozta volna – írja az incidensről a San Jose Mercury-News.

Képünk illusztrációForrás: Flickr/Lord of the Wings

A légiirányító szerencsére észrevette a kanadai gép pilótájának hibáját, és azonnali átstartolásra szólította fel. Ez meg is történt, a repülő pedig később rendben leszállt a kijelölt futópályára.

A járat útvonalaForrás: Flightradar24.com

Egyelőre nem világos, hogy az Air Canada gépe milyen közel volt a gurulópályán tartózkodó többi géphez, és mikor kezdte meg az átstartolást. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság vizsgálatot indított az ügyben.

Az eddigi legnagyobb tragédia
A repüléstörténet eddigi legnagyobb katasztrófája negyven éve történt a spanyolországi Tenerife Los Rodeos repülőterén. A holland KLM és az amerikai Pan American légitársaság két Boeing 747-es óriásgépe a felszállópályára borult sűrű ködben egymásnak rohant, és felrobbant. Az 583 halálos áldozatot követelő balesetről itt írtunk részletesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK