Aki sokat utazik, tudhatja, milyen fontos lehet néha egy nyilvános vécé. Az amúgy szaniterkereskedelemmel foglalkozó QS Supplies cég a maga nemében egyedülálló térképet tett közzé arról, mire számíthat az utazó a világ országaiban, ha rátör a szükség.

Az egyes országokra kattintva megtudhatjuk például, hogy miként hívják a vécét helyi nyelven, mennyibe kerül átlagosan a használata, ülős, guggolós van lyuk formájában elterjedt, és hogy kell-e az embernek saját vécépapírt vinnie a használatakor.

Bármilyen meglepő, a világon nem az Európa legtöbb országában használatos ülővécé a legelterjedtebb, hanem a guggolós változat: utóbbi aránya 49 százalék, míg előbbié csak 43 százalék. Ázsiában és Afrikában a guggolós a menő, míg Európában, Amerikában és Óceániában az ülős változat. A lyukas változat egyedül Afrikákban hasít ki nagyobb szeletet, 24 százalékot, máshol 10 százalék alatt van az aránya.

A felmérés szerint a nyilvános vécé használata Kubában a legolcsóbb a világon, mindössze 4 dollárcent, azaz 10 forint. A másik véglet Svájc, ahol 2,11 dollárért, azaz 550 forintért enyhíthetünk magunkon. Magyarországon átlagosan 100-120 forintot számolnak fel a használatért, viszont – a felmérés szerint – érdemes saját vécépapírral felszerelkezni.