Egy volt börtön lett Európa legjobb turistalátványossága

2017.10.03. 05:00

Az ír Alcatraz a római Colosseumot és a párizsi Eiffel-tornyot is maga mögé utasította.

Ahogy tavaly, úgy idén is meglepetést okozott, hogy egy alig ismert nevezetesség nyerte el az Európa legjobb turistalátványossága címet a World Travel Awards versenyen. Ezúttal az Írország déli partjainál, Cork mellett található Spike-sziget kapta a kitüntetést, ahol egészen 2004-ig egy börtön üzemelt.

Légi felvétel a szigetrőlForrás: Facebook/Fortress Spike Island, Cork
A World Travel Awards díjat 1993-ban alapították, hogy a turizmusban és vendéglátásban elismerjék a kiemelkedő teljesítményeket. A közönség és a szakma kontinensenként adja le szavazatát, a győztesek pedig decemberben Vietnamban mérkőznek meg egymással a saját kategóriájukban. Az európai nyertesek igen hosszú listáját, amelyet Szentpéterváron tettek közzé, itt találja.

A Spike-szigeten a 6. századtól kezdődően szerzetesek éltek, majd a 18. században katonai bázissá alakították. A 19. század közepére egy 10 hektáros erődöt építettek oda, ahol azokat az elítélteket őrizték, akiket később Ausztráliába szállítottak. A csúcsidőben 2300 lakója volt, amivel a világ legnagyobb börtöne volt. Később felváltva szolgált katonai célokat és börtönként.

A Fort Mitchel erőd bejárata a szigetenForrás: Wikipedia/Kondephy

2016-ban egy 6 millió eurós felújítás után történelmi emlékhelyként nyitották meg újra. A szigetet csak csónakkal lehet megközelíteni Cobh-ból, ezért az ír Alcatraznak is nevezik. A bátor látogatóknak éjszakai túrákat is kínálnak, kipróbálhatják a magánzárkát, és megnézhetik a büntetőrészleget, amelyet valaha Írország poklának neveztek – írja a Daily Mail.

KAPCSOLÓDÓ CIKK