Óceánokat szeltek át ezek a nevezetes építmények

Elköltöztetett nevezetességek London Bridge in the late evening, Havasu, Arizona, United States of America,
London Bridge in the late evening, Havasu, Arizona, United States of America, North America
Vágólapra másolva!
Ha túl nagy erőfeszítés meglátogatni a világ építészeti alkotásait, van egy másik lehetőség is: elhozni a nevezetességet a közelbe. Az alábbiakban olyan attrakciókat mutatunk be a Daily Mail válogatása alapján, amelyek óceánokat szeltek át – teljes hídtól buddhista templomig.
Vágólapra másolva!

London híd (Londonból Arizonába)

Forrás: AFP/robertharding/Richard Maschmeyer

Az 1831-ben épített London híd egyszer csak elkezdett süllyedni az egyre növekvő gyalogosforgalomtól. Minden nyolc évben egy hüvelyket, azaz 2,54 centimétert süllyedt, így a londoni városvezetés elárverezte. Az amerikai Robert McCulloch, Lake Havasu City alapítója 1968-ban vásárolta meg 2,46 millió dollárért.

A 30 ezer tonnás hidat áthajózta Amerikába, majd Arizona államban újra felépítette a szárazföldre.

Csak akkor engedett alá vizet, amikor 1971-ben elkészült. A híd része az Angol falu elnevezésű turistalátványosságnak.

Cook kapitány háza (Yorkshire-ból Melbourne-be)

Forrás: AFP/hemis.fr/BIBIKOW Walter

James Cook számos hajós expedíciót vezetett a 18. században szerte a világon. Többek között ő volt az első, aki feltérképezte Új-Zélandot, és először hajózta körül az Antarktiszt. A kapitány otthona az angliai Észak-Yorkshire-ben volt, 1933-ban azonban az akkori tulajdonosai meghirdették eladásra egy feltétellel: Angliában kell maradnia. Amikor azonban egy ausztrál vásárló az akkoriban nagyvonalúnak számító 800 fontot kínált érte, a feltételt angol birodalomra módosították. A házat így szétszedték, és Melbourne-be vitték, ahol ma turistalátványosság.

A béke helye (Japánból Dél-Karolinába)

Forrás: Wikipedia/Daderot

Ez az első eredeti templom, amelyet Japánban szétszedtek és az Egyesült Államokba szállítottak. Eredetileg 1984ben építették Nagojában, és 2004-ben adományozta a Furman Egyetemnek tulajdonosa, Kijohiro Cuzuki.

Átszállítása után négy évig raktárban állt.

2008-ban állították fel az egyetem kampuszán, amikor elegendő pénzt gyűjtöttek össze az újraépítésére. Most a békét hirdeti.

St. Bernard de Clairvaux-templom (Spanyolországból Miamiba)

Forrás: Flickr/Jorge Elías

Ezt spanyol kolostort a 12. században építették Segoviában. Amikor tulajdonosának pénzre volt szüksége, áruba bocsájtotta. William Hearst sajtómágnás vásárolta meg 1925-ben, és 11 ezer faládában hajózta át az Egyesült Államokba. A ládák évtizedekig raktárban álltak, mígnem 1952-ben Raymond Moss és William Edgemon tulajdonába került. 1964-ben kezdték el összerakni, öt évbe és 2 millió dollárba került a felépítése.

Agecroft Hall (Manchesterből Virginiába)

Forrás: Wikipedia/phoebe reid

Eredetileg a 15. században Pendleburyben építették, amely az angliai Manchester vonzáskörzetében található. A Tudor stílusú ház kiürült és a pusztulás fenyegette, de a 20. század elején Thomas C. Williams amerikai üzletember vásárolta meg, a virginiai Richmondban lévő birtokára szállíttatta.

Az újraépítése 250 ezer dollárba került, és 1928-ra fejeződött be.

A következő évben Williams meghalt, az épületet pedig múzeummá alakították át.