Óceánokat szeltek át ezek a nevezetes építmények

2017.10.13. 05:00

Ha túl nagy erőfeszítés meglátogatni a világ építészeti alkotásait, van egy másik lehetőség is: elhozni a nevezetességet a közelbe. Az alábbiakban olyan attrakciókat mutatunk be a Daily Mail válogatása alapján, amelyek óceánokat szeltek át – teljes hídtól buddhista templomig.

London híd (Londonból Arizonába)

Forrás: AFP/robertharding/Richard Maschmeyer

Az 1831-ben épített London híd egyszer csak elkezdett süllyedni az egyre növekvő gyalogosforgalomtól. Minden nyolc évben egy hüvelyket, azaz 2,54 centimétert süllyedt, így a londoni városvezetés elárverezte. Az amerikai Robert McCulloch, Lake Havasu City alapítója 1968-ban vásárolta meg 2,46 millió dollárért. A 30 ezer tonnás hidat áthajózta Amerikába, majd Arizona államban újra felépítette a szárazföldre. Csak akkor engedett alá vizet, amikor 1971-ben elkészült. A híd része az Angol falu elnevezésű turistalátványosságnak.

Cook kapitány háza (Yorkshire-ból Melbourne-be)

Forrás: AFP/hemis.fr/BIBIKOW Walter

James Cook számos hajós expedíciót vezetett a 18. században szerte a világon. Többek között ő volt az első, aki feltérképezte Új-Zélandot, és először hajózta körül az Antarktiszt. A kapitány otthona az angliai Észak-Yorkshire-ben volt, 1933-ban azonban az akkori tulajdonosai meghirdették eladásra egy feltétellel: Angliában kell maradnia. Amikor azonban egy ausztrál vásárló az akkoriban nagyvonalúnak számító 800 fontot kínált érte, a feltételt angol birodalomra módosították. A házat így szétszedték, és Melbourne-be vitték, ahol ma turistalátványosság.

A béke helye (Japánból Dél-Karolinába)

Forrás: Wikipedia/Daderot

Ez az első eredeti templom, amelyet Japánban szétszedtek és az Egyesült Államokba szállítottak. Eredetileg 1984ben építették Nagojában, és 2004-ben adományozta a Furman Egyetemnek tulajdonosa, Kijohiro Cuzuki. Átszállítása után négy évig raktárban állt. 2008-ban állították fel az egyetem kampuszán, amikor elegendő pénzt gyűjtöttek össze az újraépítésére. Most a békét hirdeti.

St. Bernard de Clairvaux-templom (Spanyolországból Miamiba)

Forrás: Flickr/Jorge Elías

Ezt spanyol kolostort a 12. században építették Segoviában. Amikor tulajdonosának pénzre volt szüksége, áruba bocsájtotta. William Hearst sajtómágnás vásárolta meg 1925-ben, és 11 ezer faládában hajózta át az Egyesült Államokba. A ládák évtizedekig raktárban álltak, mígnem 1952-ben Raymond Moss és William Edgemon tulajdonába került. 1964-ben kezdték el összerakni, öt évbe és 2 millió dollárba került a felépítése.

Agecroft Hall (Manchesterből Virginiába)

Forrás: Wikipedia/phoebe reid

Eredetileg a 15. században Pendleburyben építették, amely az angliai Manchester vonzáskörzetében található. A Tudor stílusú ház kiürült és a pusztulás fenyegette, de a 20. század elején Thomas C. Williams amerikai üzletember vásárolta meg, a virginiai Richmondban lévő birtokára szállíttatta. Az újraépítése 250 ezer dollárba került, és 1928-ra fejeződött be. A következő évben Williams meghalt, az épületet pedig múzeummá alakították át.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK