Leszállítottak egy francia állampolgárt egy luxushajó fedélzetéről, mert lázadást szított az utasok között. Az 53 éves Alain Jan, aki a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén lakik, a Costa Cruises egyik útján hajózott Afrika keleti partjainál. A konfliktust az okozta, hogy Madagaszkáron súlyos pestisjárvány tört ki, ami miatt a kapitány úgy döntött, hogy több tervezett megállót is töröl. 

Amikor a Costa neoRiviera nevű tengerjáró hajó három Mauritius környéki helyen sem állt meg, Jan 60 utassal együtt lázadást szervezett. A társaság 150 eurós kártérítést ajánlott a férfinak, aki a feleségével utazott, ám ez nem hatotta meg őt. Jan egy úszó börtönhöz hasonlította a hajót a francia Le Parisien lapnak nyilatkozva.

A Costa neoRivieraForrás: Wikipedia/Piergiuliano Chesi

Nem sokkal a csoport második akciója után, amikor ököllel csapkodták az asztalt, a hajó kikötött a Seychelle-szigeteken, ahol a helyi rendőrség a fedélzetre szállt. Meghallgatták mindkét fél verzióját, majd a rendőr megkérdezte a kapitányt, hogy le akar-e szállítani valakit. Ő Janra mutatott, akit végül lekísértek. 

A társaság szóvivője a Telegraphnak elmondta, hogy mindent megpróbáltak a madagaszkári megállók megtartására, de az utasok biztonsága, egészsége és jóléte elsőbbséget élvezett. A Costa neoRiviera így csak a Seychelle-szigeteken és Réunionon kötött ki. Az 50 éve legsúlyosabb pestisjárvány eddig közel 2000 embert fertőzött meg Afrika keleti partjainál, és 143 halálos áldozatot szedett – írja a Daily Mail.