Más jogaink vannak, ha kisgyerekkel utazunk?

Happy young family enjoying on beach Beach Family Father Mother Son Vacations 12-17 Months 18-19 Years 20-24 Years Baby Baby Boys Beach Holiday Bonding Casual Clothing Caucasian Appearance Child Childhood Color Image Content Cute Day Enjoyment Family With
Kisgyerekkel utazni komolyabb szervezést kíván
Vágólapra másolva!
Kisgyerekkel hosszabb repülőútra vállalkozni elég nagy kihívás. Ha pedig ráadásul a repülőtársaság több órával későbbre halasztja az indulást, a helyzet akár elviselhetetlenné is válhat. A hannoveri bíróság mindenesetre most egy édesanyának adott igazat, aki nem volt hajlandó éjszaka utazni 21 hónapos gyermekével.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó esetben a háromtagú család lefoglalt egy mallorcai utazást, amely 3166 eurójukba (978 000 Ft) került – adta hírül a Travelbook. Nem is volt semmi probléma egészen a hazautazásig, amikor is kiderült, hogy nem az előre lefoglalt 13:40-es, hanem a 19:25-ös járattal kell visszarepülniük Németországba. Ők azonban éppen azért választották a délutáni járatot, hogy

ne zavarják meg a gyerek alvásritmusát,

ezért megkérték az utazásszervező irodát, hogy keressenek számukra más megoldást.

Kisgyerekkel utazni komolyabb szervezést kíván Forrás: AFP/Eric Audras

Visszakapták a jegyek árát

Mivel az iroda elutasította a kérésüket, végül a saját költségükön utaztak haza, és visszakövetelték a jegy árát a szervezőktől. Az utazási iroda azzal az indokkal utasította el a követelést, hogy a járat áthelyezésével teljesítették a szerződésben foglaltakat, nem károsították meg semmivel az ügyfeleiket.

A bíróság azonban máshogy ítélte meg az ügyet. Mivel a család tudatosan választotta a délutáni indulást a gyerek miatt, ezért számukra a járat áthelyezése más időpontra nem elfogadható megoldás. A pert indító nő tehát visszakapta a repülőjegyek árát (613 eurót, azaz 189 400 forintot), és az utazási irodának a taxiköltségeket is állnia kellett.