Újjáépítik a víz alá került falu templomát

Bözödújfalu templom
Bözödújfalu, 2007. augusztus 3. Az elárasztott falu katolikus temploma. A falu helyét ma víztározó foglalja el. A kitelepítés 1985-ben kezdődött és 1994-re a falu két templomával együtt víz alá került. Csak 12 ház és 40 lakó menekült meg az elöntéstől.
Vágólapra másolva!
Az akkor már évtizedek óta vízben álló bözödújfalui templomtornyot 2014 nyarán egy vihar döntötte romba. A templom újjáépítését már régóta tervezik, évek óta gyűlnek az adományok, és most 38 Maros megyei önkormányzat is jelezte, hogy anyagilag is támogatják a terveket.
Vágólapra másolva!

A tervezett templom ugyanott áll majd, mint az elődje. A toronyban kiállítást rendeznének, a turisták pedig egy hídon közelíthetnék meg az épületet.

1994-re a falu két templomával együtt víz alá került. Csak 12 ház és 40 lakó menekült meg az elöntéstől. Forrás: MTI/Dr. Makleit László

Az elképzelések szerint a tornyot és a templomhajó falait építik fel, melyek cölöpökön állnak majd. A torony kiállításoknak ad majd helyet, a templom falai által közrezárt fedetlen tér pedig rendezvényhelyszín lenne, és az építményt hídon keresztül lehetne megközelíteni a partról.

Forrás: MTI/Boda Gergely

Az erdélyi Maros megyében található települést 1988-ban árasztották el egy víztározó építése miatt. A 28 méter magas és 625 méter hosszú gát a Kis-Küküllő egyik bal oldali mellékfolyóját, a Küsmödöt duzzasztotta meg. Bözödújfalu lakóit a közeli településekre költöztették át. A víz 1994-ben nyelte el teljesen a települést.

Forrás: Turista Magazin

Forrás: MTI/Boda Gergely
Forrás: Turista Magazin