Az akkor már évtizedek óta vízben álló bözödújfalui templomtornyot 2014 nyarán egy vihar döntötte romba. A templom újjáépítését már régóta tervezik, évek óta gyűlnek az adományok, és most 38 Maros megyei önkormányzat is jelezte, hogy anyagilag is támogatják a terveket.

A tervezett templom ugyanott áll majd, mint az elődje. A toronyban kiállítást rendeznének, a turisták pedig egy hídon közelíthetnék meg az épületet.

1994-re a falu két templomával együtt víz alá került. Csak 12 ház és 40 lakó menekült meg az elöntéstől.Forrás: MTI/Dr. Makleit László

Az elképzelések szerint a tornyot és a templomhajó falait építik fel, melyek cölöpökön állnak majd. A torony kiállításoknak ad majd helyet, a templom falai által közrezárt fedetlen tér pedig rendezvényhelyszín lenne, és az építményt hídon keresztül lehetne megközelíteni a partról.

Forrás: MTI/Boda Gergely

Az erdélyi Maros megyében található települést 1988-ban árasztották el egy víztározó építése miatt. A 28 méter magas és 625 méter hosszú gát a Kis-Küküllő egyik bal oldali mellékfolyóját, a Küsmödöt duzzasztotta meg. Bözödújfalu lakóit a közeli településekre költöztették át. A víz 1994-ben nyelte el teljesen a települést.

Forrás: Turista Magazin

Forrás: MTI/Boda Gergely