Szingapúr a világ legdrágább városa a megélhetés költségei alapján végzett friss globális felmérés szerint.

Szingapúr már ötödik éve őrzi helyét az Economist Intelligence Unit brit kutatóintézet ranglistáján. A felmérés az egyes városokban több mint 400 egyedi árat hasonlított össze több mint 150 terméken és szolgáltatáson keresztül. A világszerte 133 várost rangsorba állító felmérés megállapította, hogy ezúttal különösen sok nyugat-európai város került az élbolyba: az első tízben öt szerepel.

Az erős euró az euróövezet vizsgált országaiban magasabbra nyomta a megélhetés relatív költségeit, ugyanakkor a legdrágábbak a nem eurózónába eső városok voltak. A jelentés szerint az ázsiai városokban kell a legtöbbet fizetni az élelmiszerboltokban, az európai városok viszont a háztartás, a testápolás, a pihenés, és a szórakozás terén drágultak meg.

Kattintson a képre, és nézze meg az első tíz helyezettet!

Kattintson a képre, és nézze meg a legdrágább városokat!Forrás: AFP/Cultura Creative/Manuel Sulzer/Manuel Sulzer

A legolcsóbb városok listáján többnyire olyan országok szerepelnek, amelyek nem tipikus turistacélpontok. Érdekesség, hogy az első tíz között szerepel egy európai főváros is, mégpedig Magyarország szomszédságában.

Kattintson a képre, és nézze meg a tíz legolcsóbb várost!

Kattintson a képre, és nézze meg a legolcsóbb városokat!Forrás: AFP/Anwar Amro
Budapest olcsónak számít
Az Economist listáján a Budapest a 101. helyet foglalja el a 133 vizsgált város közül – válaszolta az Origo érdeklődésére az Economist Intelligence Unit munkatársa. Ezzel hét helyet lépett előre az egy évvel korábbi rangsorhoz képet, de még így is olcsónak számít.