Norvégiában nagyon odafigyelnek a részletekre, ha arról van szó, hogy a turisták tökéletes harmóniában élvezhessék az ország kivételes természeti szépségeit. Jól példázza ezt az a nyilvános vécé, amelyet nemrég adtak át az Ureddplassen pihenőhelyen, nem messze Gildeskal városától.

A pihenőhely a norvég festői utak (Norwegian Scenic Routes) egyikén, a Helgelandskysten található. Ez a leghosszabb a 18 ilyennek minősített út közül: Holmtól az északi sarkkört átszelve a Bodø közelében lévő Godøystraumenig tart, és hat kompátkelés szükséges a teljesítéséhez.

Megújult az emlékhely

Ureddplassen eddig arról volt nevezetes, hogy van ott egy 1987-ben átadott emlékmű. Ez annak a 42 katonának állít emléket, akik a norvég hadsereg tengeralattjárójával 1943-ban elsüllyedtek, amikor egy német hajó aknája eltalálta őket. Így nézett ki a hely az 500 millió forint értékű fejlesztési projekt előtt:

A pihenőhelyen azonban mostantól a különleges vécéje miatt is sokan megállhatnak. A hullámalakú illemhely, amelyet betonból és üvegből építettek, harmonikusan illeszkedik a Lofoten-fal hegycsúcsainak képébe. Az épületet Marit Justine Haugen és Dan Zohar oslói építészek tervezték - írja a Telegraph. A tájban gyönyörködő turisták vörös márványból készült padokon pihenhetnek meg, vagy lépcsőn sétálhatnak le a tengerhez.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat a phenőhelyről!

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!Forrás: Steinar Skaar (ss), Turistveg/©Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen/Steinar Skaar (Ss), Turistveg