Kitiltják a turistákat a világ egyik legszebb szigetéről

2018.04.06. 05:00

Hat hónapra bezárják a turisták előtt a Fülöp-szigetek talán legismertebb és legnépszerűbb szigetét környezetvédelmi okokra hivatkozva. A tilalom azonban több kérdést is felvet.

Boracay nemcsak a Fülöp-szigetek, de talán a világ egyik legszebb üdülőhelye is. Fehér homokos strandjai évente két millió turistát vonzanak évente, akik 1 milliárd dollárt pumpálnak az ország gazdaságba.

A tömegturizmus megjelenése persze előhozta az ilyenkor szokásos problémákat: az infrastruktúra kiépítése nem tud lépést tartani a vendégszám bővülésével, a sok turista pedig sok hulladékot is hagy maga után. A nyomukban megjelenő szeméthegyek már a 2000-es évek közepén is gondot okoztak, egy galériát az alábbi képre kattintva nézhet meg róluk.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Joel Nito

A Fülöp-szigetek kormánya most drasztikus lépésre szánta el magát a csodálatos környezet megóvására: április 26-tól hat hónapra betiltotta a turisták érkezését a szigetre. Rodrigo Duterte elnök már februárban élesen bírálta Boracay szállodáit és vendéglátóhelyeit, hogy tisztítás nélkül a tengerbe vezetik a szennyvizüket. A bejelentés mégis váratlanul ért mindenkit.

Járulékos károk

„Boracay nemzetünk paradicsoma, átmeneti bezárása pedig azt hivatott biztosítani, hogy a következő generációk is élvezzék" – mondta riportereknek Harry Roque, az elnök szóvivője. A környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a szigeten 195 üzlet és 4 ezer háztartás nem csatlakozik a csatornahálózatra. A hatóságok arra használnák a tilalmi időszakot, hogy új csatornahálózatot építsenek, és megbüntessék a vétkezőket - írja a Daily Mail.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg, miért özönlenek a turisták Boracay festői szigetérel!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Photononstop/Photononstop/Luca Invernizzi Tettoni

A zárlat azonban nemcsak az idegenforgalomból élő helyieket – köztük a szabályokat betartókat – érinti súlyosan, de a nyaralásukat tervező turistákat is. Több légitársaság máris bejelentette, hogy hat hónapra visszafogja a szigetre indított járatait, és más célpontokra bővítenek. A megvett jegyeket visszafizetik vagy más járatra váltják át. A lépés azért sem tűnik átgondoltnak, mert a Fülöp-szigeteki kormány épp nemrég adott engedélyt egy makaói társaságnak, hogy egy hatalmas kaszinó- és szállodakomplexumot építsen Boracayra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK