Real de Catorce valaha virágzó bányászváros volt, ám az ezüst árának esésével elnéptelenedett. Ma turisták róják macskaköves utcáit.

Mexikó San Luis Potosí államában van egy kísértetváros, amelynek már a megközelítése sem egyszerű. Real de Catorcéba ugyanis egy 27 kilométeres, meredek, macskaköves úton lehet eljutni, amely a Matehuelát San Tiburcióval összekötő autóútról ágazik le. Az út annyira csúszós, hogy csak terepjáróval ajánlott ráhajtani.

A városba magába egy 2,4 kilométer hosszú alagúton lehet bejutni. Nagyobb teherautók nem használhatják, más járművek is egyszerre csak egy irányba, így gyakran kell várni a bejutásra. Egy másik lehetőség a járművet az alagút előtti parkolóban hagyni, és gyalog nekivágni az útnak.

Elmúlt az ezüstláz

Az alagúton áthaladva időutazást tehet a turista. A 2743 méter magasan fekvő települést spanyol hódítók alapították meg 1779-ben, mivel ezüstöt találtak ott. Gyönyörű templomát a 19. század elejére fejezték be, a század végére pedig 15 ezren laktak ott. Gazdagságára jellemző, hogy saját arénája volt bikaviadalokra, boltjaiban pedig európai luxuscikkeket is árultak.

Amikor 1900 után az ezüst ára esni kezdett, Real de Catorce szinte teljesen elnéptelenedett. Csak néhányan maradtak, akik zarándokokból és a bányák meddőhányóiból éltek. Jelenleg ezernél kevesebb állandó lakosa van. Ők főként az oda látogató turistákból élnek, akik lóháton barangolhatják be a volt bányászváros kihalt utcáit.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg, milyen ma Real de Catorce!

Kattintson a képre, és megnyílik a galéria!Forrás: Shutterstock