Egy ausztrál város, melynek lakói a föld alatt élnek

2018.04.26. 21:59

Arany helyett opált találtak ott több mint száz éve, mostanra pedig turisták ezrei látogatják a föld alatti várost. Ismerje meg Coober Pedyt!

Coober Pedy egy kisváros Dél-Ausztráliában, Adelaide-től 850 kilométerre. Kívülről elég kietlennek tűnik a hely, fák nincsenek, csak néhány épület - kocsmák, éttermek, rendőrség, iskola és kórház - látható elszórva. Ez azonban csak a város fele. A többiek ugyanis a föld alatt élnek tágas barlangokban.

Coober Pedyt 1915-ben alapították, miután egy 14 éves fiú opált talált ott. Apjával aranyat kerestek, de kiderült, hogy a terület temérdek drágakövet rejt, ami vonzotta a szerencsevadászokat. Azóta mintegy negyedmillió bányaüreget vájtak a környéken, amelyek veszélyére táblák is figyelmeztetnek. Mára Coober Pedy a legnagyobb szállítója az ékszerminőségű opálnak, és itt termelik a világ fehér opáljának nagy részét. A város környékén 70 opálmező van, ami a legnagyobb opálbányászati terület a világon – írja az Amusing Planet.

Az opál megszilárdult kovasavgél, kémiailag az oxidok-hidroxidok osztályába tartozó krisztobalit ásvány víztartalmú, gyengén kristályos változata. Elnevezése görög közvetítéssel (opaliosz) az óindiai upala (kő, drágakő) szóból származik. Érdekesség, hogy az első opálbányát a világon Kassától 35 km-re eső, akkor még Magyarországhoz tartozó Dubnikban létesítették. Forrás: Wikipedia

Az oda költöző családok hamar rájöttek, hogy a nyáron gyakran 40 fokos hőség elől jobb azokba az üregekbe költözni, amelyeket korábban kivájtak. Az újabb lakásokat már eleve ezzel a céllal vájják ki, a szellőzést függőleges kürtők biztosítják. Vannak a föld alatt bárok, éttermek szállodák, valamint egy szerb ortodox templom is. A különleges hely persze a turisták térképére is felkerült, sokan látogatják emiatt a települést.

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat Coober Pedyről!

Kattintson a képre, és nézze meg galériánkat!Forrás: hemis.fr/DOZIER Marc / hemis.fr/Dozier Marc

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK