Ezt a tavat egyszerűen muszáj körbebringázni

Tisza-tó
Vágólapra másolva!
Aki azt hiszi, hogy a gáton bringázás hatvan kilométeren keresztül unalmas időtöltés, még biztosan nem kerülte meg a Tisza-tavat. Hazánk második legnagyobb tavát körbekerekezni családdal, barátokkal, párban vagy akár egyedül különleges természetélmény és remek mulatság.
Vágólapra másolva!

Autóval közelítettük meg a tavat Budapest felől, és Poroszló határában, a híd előtt pattantunk nyeregbe. Két praktikus ok miatt az óramutató járásával megegyező irányban kerültük meg hazánk második legnagyobb tavát. Egyrészt, mert szerettünk volna hamar túlesni a tókerülő bringás útvonal egyetlen olyan szakaszán, amelyen számottevő forgalomra lehet számítani – a Poroszló és Tiszafüred közötti távot a 33-as számú főúton kell megtenni –, másrészt az éppen uralkodó szélirány miatt. Úgy számoltunk, hogy Kisköréig szemből fog fújni a szél, majd az út második felében kellemes hátszél segíti a gondtalan tekerést.

Forrás: Turista Magazin/Varga Zsóka, Abelovszky Tamás

Tobzódó természet

Tiszafüredre érve az első dolog, ami szembetűnik, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum különleges épülete. A forma itt nem csupán az esztétikát, de a funkciót is szolgálja,

a centrum körül kanyargó függő járdákon kerékpárral is feljuthatunk az első emeleti öltözőhöz és zuhanyzóhoz, illetve a második emeleten működő kávézóhoz, amelynek teraszáról pompás kilátás nyílik a tóra.

Aki nem biciklivel érkezik, több száz járgány közül választhat minden méretben és felszereltségben.

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban minden van, amire a bringásoknak szükségük lehet Forrás: Turista Magazin/Tisza-tavi Kerékpáros Centrum

De a 65 kilométeres tókerülő túrára vállalkozó bringások nem csak itt tudnak megpihenni. Megállhatnak a Tisza-parti büfék valamelyikénél vagy az EuroVelo 11-es (Tisza menti) kerékpárúthoz kapcsolódó Morotva Kerékpáros Pihenőparkban, amely egy kis félszigeten kínál pihenési, bográcsozási vagy akár strandolási lehetőséget. Ha gyerekekkel túrázunk, érdemes meglátogatni a Kalandszigetet, ahol kalandpálya, mászófal, íjászat várja a kalandra vágyókat, pallókon járva pedig megfigyelhetjük a Tisza-tó élővilágát.

A sokszínű vízi élővilágot szervezett kenutúrák során is megismerhetjük.

A kiskörei vízlépcső üzembe helyezésével 1973-ban létrehozott mesterséges tó mintegy 200 madárfaj, 50 halfaj és több mint 30 szitakötőfaj élőhelye. A horgászok többek között a dévérkeszeg, a ponty, a süllő vagy a harcsa jelenlétének örülhetnek, míg a madarászok számos itt költő gémfaj mellett megfigyelhetik a vadludak vagy a récék vonulását is. Az átvonuló madarak közül mintegy 80-100 ezer tartózkodik egyszerre a tározón a tavaszi vonulás idején.

Forrás: Turista Magazin/Varga Zsóka, Abelovszky Tamás

Árnyék csak a büféknél

Tiszafüredet elhagyva Kiskörén át egészen Poroszlóig a gáton tekerünk, általában jó minőségű burkolaton. Bár a gátra elvileg csak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság engedélyével hajthatnak fel gépjárművek, mégis

lépten-nyomon autókkal kell osztoznunk a keskeny aszfaltcsíkon,

így folyamatosan oda kell figyelni a forgalomra. Haladásunkat egyetlen természeti tényező, a szél nehezítheti meg igazán, mivel szintkülönbséggel egyáltalán nem kell számolnunk. Nyáron a napsütés, a tikkasztó hőség jelenthet gondot, mivel az út során gyakorlatilag soha nem haladunk árnyékban.

Forrás: Turista Magazin/Varga Zsóka, Abelovszky Tamás

Szerencsére minden magára valamit adó kis kikötőben árnyas fák alatt üzemelő büfékben kereshetünk felüdülést, kisebb-nagyobb kikötők pedig körülbelül 5-10 kilométerenként az utunkba esnek.

Tiszafüred és Abádszalók között alig látjuk a vízfelületet.

A tározó 55 százalékát beborító növényzet dominál a part mentén, amely kiváló búvóhelyet nyújt az állatoknak, viszont stranddal nem találkozunk ezen a mintegy 25 kilométeres szakaszon.

Abádszalókon a Tisza-tó strandkerítéséhez érve nem kell megijedni, a gáton közeledő bringások egy kis kapun tudnak átjutni az akadályon. A legnagyobb Tisza-tavi strandon a két vízi csúszda mellett ki lehet próbálni a vízisít, jet skit, a vízi bobot, de lehet bérelni vízi biciklit és kajakot is. Annak, aki két nap alatt tervezi megkerülni a tavat, itt érdemes szállást keresnie – egyrészt mert körülbelül az út felénél járunk, másrészt mert Abádszalókon a kínálat is megfelelő.

Forrás: Turista Magazin/Varga Zsóka, Abelovszky Tamás

Strandtól strandig

Kisköre felé továbbhaladva számos madárfigyelő toronyra bukkanunk a tóparton, amelyek akár rövid pihenőkre is alkalmasak. Tiszafüred után hagyjuk el először a gátat, felhajtva a kiskörei duzzasztóműre, de előbb érdemes megnézni a hallépcsőt. Ez a körülbelül másfél kilométer hosszú mesterséges patak biztosítja a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között.

Az út melletti aknában egy ablakon keresztül bárki megfigyelheti a halak mozgását.

Maga a vízerőmű is látogatható előzetes bejelentkezéssel

(a nyári időszakban szerdánként 11 órakor pedig akár anélkül is). A duzzasztóműtől másfél kilométerre déli irányban egy másik technikai érdekességet találunk: Kiskörén működik az utolsó közös vasúti-közúti híd az országban.

Forrás: Turista Magazin/Varga Zsóka, Abelovszky Tamás

Kiskörét a Jászsági-főcsatorna felett elhagyva térünk vissza a gátra, ahol rögtön egy strand csábít megállásra. Ha továbbhaladunk Poroszló felé, jóval többet láthatunk a tóból, mint eddig, mivel kevesebb a vízparti nádas. Kisebb-nagyobb kikötők azonban itt is működnek, és a sarudi strandon is érdemes fürdeni egyet az utolsó tíz kilométer előtt.

Utunk végén, Poroszlón, a szabad strand és a Tisza-tavi Ökocentrum duója versenyez a túrázók figyelméért. Utóbbi interaktívan, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva a folyót és gazdag élővilágát. Fő attrakciója

Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere,

de élőben is meg lehet csodálni a növény- és állatvilágot: az ökocentrum kikötője a bemutató vízitúrák és a kishajós kirándulások kiindulópontja.

Forrás: Turista Magazin/Varga Zsóka, Abelovszky Tamás

Bár sokan úgy gondolják, hogy nem izgalmas egész nap egy gáton kerékpározni, a Tisza-tó körüli bringaútra ez biztosan nem igaz. Akár egy, akár több nap alatt kerüljük meg a tavat, hazánk második legnagyobb vízfelülete tartalmas időtöltést kínál mindenki számára.

Megközelítés, szállás, étkezés

Az EuroVelo 11-es kerékpárút a norvégiai Nordkapptól indulva észak–déli irányban szeli át Kelet-Európát, egészen Athénig. A magyarországi szakasz Hollóházától Szegedig vezet, Tokajtól pedig a Tisza mentén halad. Bár táblázással vagy egyéb kijelöléssel ritkán találkozhatunk, nehéz eltéveszteni az utat, amely a Poroszló és Tiszafüred közötti szakaszt leszámítva szinte végig a gáton vezet. Egyedül Kiskörén, a duzzasztómű üzemi területét megkerülve kell az átlagosnál kicsit jobban figyelni a helyes irányra.


A Tisza-tó jól megközelíthető az ország bármely részéről akár autóval, akár vonattal. Az M3-as autópályától Poroszló 20, Tiszafüred 30 percnyi autóútra fekszik. Mindkét településen találunk parkolóhelyet a járműnek, de akár Kiskörén vagy Abádszalókon is hagyhatjuk az autót. Vonattal a Debrecen–Füzesabony-vasútvonalon szintén Poroszló vagy Tiszafüred lehet a célpont, a mellékvonali romantika kedvelői pedig a Kált és Kápolnát Kisújszállással összekötő vonalat választhatják Kisköréig.


Arra azonban ügyeljünk, hogy a vonatok kapacitása véges. Ha nagyobb csoporttal készülünk utazni, érdemes előre jelezni a vasútnak. Szálláshelyeket és étkezési lehetőségeket télen-nyáron találunk a tó környékén. Nyáron természetesen nagyobb a kínálat, ezért szezonon kívül készüljünk kicsit több elemózsiával és frissítővel, mert ilyenkor nem számíthatunk a kikötők büféire, csak a településeken juthatunk ételhez-italhoz.

Tisza-tavi bringakörút Forrás: Turista Magazin

Forrás: Turista Magazin

Forrás: Turista Magazin