Befejezéséhez közeledik Törökországban az Ilisu-gát megépítése, így hamarosan víz alá kerül egy 12 ezer éves város. A projekt azonban nem csak emiatt aggályos.

Hasankeyf egy ősi település a Törökország délkeleti részén lévő Batman tartományban, közel a szír és az iraki határhoz. A város a Tigris folyó által vájt mederben fekszik, a környező mészkőfalakban pedig olyan barlanglakások vannak, amelyekben már Krisztus előtti 10 ezer évvel is laktak emberek. De nem csak ezért jártak ide eddig a turisták: Hasankeyfet az elmúlt évezredek alatt több birodalom szállta meg, és hagyta rajta a keze nyomát, a középkorban pedig a selyemút egyik kiemelkedő állomásává vált. Régi hídja, amelynek tartóoszlopai ma is állnak, a legnagyobb volt a középkorban.

Az áramtermelés fontosabb

Nem sokáig lehet azonban már elzarándokolni ide a történelmi emlékek megcsodálására, hiszen a város hamarosan víz alá kerül. A török kormány már az 1950-es évek óta tervezi, hogy pár kilométerrel odébb vízierőművet épít az országrész áramellátásának biztosítására, az utolsó generátort pedig hamarosan beszerelik az Ilisu-gáton. Ez pedig a környék elárasztását jelenti, beleértve Hasankeyfet is.

A kormány már megkezdte a kitelepítést. Az üzletek tulajdonosait felszólították, hogy zárjanak be, és menjenek az új városba, amelyet a lakók számára építettek fel. Az azonban még nincs kész teljesen, és a történelmi helyektől távol egy szuvenírárusnak amúgy sem terem sok babér. Az állam 700 új házat épített az új Hasankeyfben, azokra azonban csak azok a családok jogosultak, akik regisztrált lakosok. Aki nem álladó lakos vagy egyedülálló, az nem kap támogatást - írja a Deutsche Welle riportere.

Építkezés és rombolás

A közvélemény megnyugtatására azért történtek gesztusok. Egy speciális jármű segítségével például 200 méterrel magasabb helyre vitték Zeynel bég 1100 tonnás sírját, amelyet 1475-ben emeltek. A barlanglakásokat azonban berobbantják, hogy javítsák a sziklák szilárdságát a vízszint megemelkedésekor.

Kattintson a képre, és nézzen képeket a víz alá kerülő városról!

Kattintson a képre, és nyissa meg a galériát!Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Mások is tiltakoznak a projekt ellen. Környezetvédők szerint a folyó felduzzasztásával 80 ezer embert fenyeget szárazság a Tigris távolabbi szakaszain. Veszélybe sodródhat például a mezopotámiai mocsárvilág Ahvar környékén, amelyet UNESCO 2016-ban nyilvánított a világörökség részévé.

Kapcsolódó cikkeinkben további elárasztott településekről olvashat.