Turistaszenzáció lehet a mesterséges üvegstrandból

2018.06.04. 05:00

Környezetvédelmi okokból öntöttek ki 3 ezer köbméter üvegtörmeléket egy japán strandra, de az ettől olyan különleges lett, hogy a turisták érdeklődését is felkeltheti.

Első hallásra furának tűnhet, hogy valaki környezetvédelmi okokból önt ki a tengerpartra egy halom üvegtörmeléket, pedig Japánban pont ez történt. A Nagaszaki prefektúrában található Omura városa melletti öbölben ugyanis annyira elszaporodtak a fitoplanktonok, hogy az oxigénhiány tönkretette a víz élővilágát. A tudósok azt találták ki, hogy megfelelő élőhelyet biztosítanak az ilyen fitoplanktonokkal táplálkozó kagylók lárváinak, így javítva az öböl vizének minőségét.

Kiszórtak hát 3 ezer köbméter üvegtörmeléket egy körülbelül egyhektáros partszakaszra 2016-ban, amelyet a háztartásokból összegyűjtött üres üvegek összezúzásával állítottak elő. Az üvegdarabok átmérője kicsi, és éleik le vannak kerekítve, így nem vágnak vagy szúrnak. Úgy tűnik, a 65 millió jenbe (164 millió forint) kerülő projekt bevált: négyzetméterenként 200 kagylót találtak – írja a Jomiuri Simbum.

Ráadásul az üvegpart a turisták figyelmét is felkeltheti. A partszakasz az algásodás miatt korábban nem volt felkapott, a színes üvegtörmelék azonban kezdi meghozni a népszerűségét – írja az Oddity Central. A vízbe ugyan még nem lehet bemenni környezetvédelmi okok miatt, de egyre több kép jelenik meg róla az interneten.

Kattintson az alábbi képre, és nézzen fotókat a különleges partról!

Kattintson a képre, és megnyílik a galéria!Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Hiroaki Ono

Jelenleg kevés ilyen strand van a világon. Az ismertebbeken, a kaliforniai Üvegparton vagy az Oroszország csendes-óceáni partján lévő Usszuri-öbölben az óceán erodálta a lerakott hulladékot, amely nem környezetvédelmi okokból került oda, mint Japánban.

Nézzen képeket a kaliforniai Üvegpartról az alábbi fotóra kattintva!

Kattintson a képre, és nyissa meg a galériát!Forrás: AFP/Photononstop/Philippe Turpin

KAPCSOLÓDÓ CIKK